Etiketter

, , , , , ,

Ibland går man över ån efter vatten men man kan även säga att man ser inte skogen för alla träd. Man färdas långväga för att besöka historiska platser och så visar det sig att det finns på så nära håll. Det är inte utan att man skäms lite över att behöva tala om att jag har aldrig varit på Wenngarns slott. Detta trots att sonen vid ett flertal tillfällen har berättat om det för mig. Slottet ligger inte långt från Sigtuna och det har en 1000-årig historia som är väldigt intressant, den går ju som vanligt inte att skriva ner på en bloggsida men numera hittar man ju all information på nätet. De äldsta historiska uppgifterna är från 1100-talet men det som slottet är mest känt för är ju från 1660-talet då Magnus Gabriel De la Gardie var ägare.

019.JPG1

Han förvandlade tillsammans med sin hustru Maria Eufrosyne, slottet till ett praktfullt Barockslott. Här nedan syns det vackra lilla slottskapellet som faktiskt härrör från den tiden. Det finns bara en ingång till kapellet och den är ju i slottet, detta fick mig att fundera på vilka som hade möjlighet att närvara vid de olika gudstjänsterna där? Detta kapell är verkligen en sevärdhet eftersom det är ett av Europas bäst bevarade kapell från barocken.

024.JPG1

Det bästa med rundvandringen på Wenngarns slott och dess omgivning är att det är gratis, gratis är gott säger man väl. Fotot nedan är från Magnus Gabriel De la Gardies sovrum, pampigt eller hur?

036.JPG1

Det finns ingen anledning att räkna får om man är sömnlös det är bara att ligga och studera den vackra målningen i taket.

038.JPG1

Funkar inte det finns ju alltid den vackra parken att beskåda genom de små fönsterrutorna.

035.JPG1

Lite information om slottets inredning.

016.JPG1

På detta slott har det bott många kända och okända personer, alltifrån, kungar, tyska grevar och andra människor med stor makt. Stannar man till i något av rummen och blundar en stund, ja då kan man nästan både se och höra episoder från fjärran tider. En fantastisk utflykt på en strålande sommardag.

Annons