Etiketter

, , , , , , , , ,

Efter att återigen ätit en frukost vilken innehöll fler kalorier än hela dagbehovet av mat vi i vanliga fall äter. Ja då var det dags för dagens utflykt och jag har länge velat se Pamukkale på nära håll så jag var laddad för det. Som vanligt var det ett stopp för shopping vilket denna dag visade sig vara handknutna mattor. De tillverkas från begynnelsen, det vill säga när silkeslarven har spunnit färdigt sin kokong och dött. Då tar man försiktigt fram en liten tråd (hela kokongen är en spole gjord av en enda tråd) och lindar upp den till härvor.

Turkiet 2015 10 14 145.jpg1

Den här damen spinner trådar av ull och det gick snabbt, antar att det fanns en viss vana.

Turkiet 2015 10 14 137.jpg1

Det satt många väverskor i de olika rummen, innan de började i fabriken satt de utspridda i byarna runt omkring och vävde i sin ensamhet. Nu är de anställda av staten och arbetar tillsammans på denna fabrik. Hur de kunde följa de komplicerade mönstren och dessutom väva så snabbt är en gåta. Det tog sina modiga månader, år allt beroende på storlek men i alla fall.

Turkiet 2015 10 14 135.jpg1

När vi tittat runt var det dags för finalen, matta efter matta lades ut och säljaren hade tusen argument för varför man skulle köpa en matta just där och just då. När själva huvudvisningen var klar var det dags för att titta på egen hand. Då kom dom igen ”Egyptens gräshoppor” fast här kallades de för säljare, de antastade från alla håll och visst var det några som köpte. De var vackra men priset var därefter.

152.JPG1

Dags för Pamukkale som betyder bomullsborgen på turkiska, fast jag tycker mer det ser ut som en formation av is och snö. De fantastiska små avsatserna är former som tillkommit genom det kalcium som de varma källorna har lämnat. Denna plats är öppen dygnet runt och det kommer tusentals turister varje dag.

186.JPG1

Eftersom det var lite halt tog jag mig så sakteliga fram till bassängen man vill ju inte missa möjligheten att bada i det föryngrande vattnet. Visserligen badade jag bara fötterna men det är väl inget fel med vackra fötter?

190.JPG1

Vi han även med lite historisk bildning nämligen en rundvandring i Hierapolis, den heliga staden vilket grundar sig på att den bildades på en plats med en grotta och varma källor. Man tror att Paulus verksamhet i Efesos gjorde att kristendomen kom till Hierapolis därom går att läsa i Bibeln. Senare kan man även läsa om att apostlarna Johannes och Filippus predikade där och att staden blev en plats för en kristen församlings verksamhet.

191.JPG1

Området är enormt och man kan se rester av en basilika, teater, gravplatser, den kolonnkantade gatan med mera. För stort för att man skall kunna vandra runt i värmen men lite hann vi med att se.

196.JPG1

Just den här egendomliga ”stenbilden” på minde mig på något sätt om de uthuggna presidentansiktena i South Dakota, vet inte varför. Efter denna tur tillbaka till hotellet för mera bad, här ses thermalbadet som var ett bad man tog stegvis i tre bassänger varav den varmaste hade en vattentemperatur på 46 grader.

224.JPG1

Sedan mera mat, mera kaffe, mera underhållning och slutligen mera sömn inför nästa dags utflykt.

Annons