Etiketter

, , , , ,

Igår kväll var jag med om något roligt, jag är med i en grupp som rätt och slätt kallar sig för ”damerna”. Ett par väljs ut varje år och de får till uppgift att anordna små träffar med jämna mellanrum. Igår var det en sådan träff och kvällens tema var matlagning. Eftersom vi själva skulle delta i det praktiska arbetet var åtta personer vid varje träff det högsta möjliga antalet personer. Klockan 18.30 var det magiska klockslaget för att träffas hos vår värd och matkreatör. I ett trevligt litet extra hus på sin tomt har han inrett ett tillagningskök med matbordsdel. När vi anlände fanns det kallt vitt vin uppslaget i glas och en bricka med surdegsbrödsskivor såväl stekta som ostekta. De var toppade med kryddade färska räkor i sås samt en sort med krämig ost. När vi njöt av detta tilltugg fick vi menyn presenterad för oss. Vi delade upp oss i små lag och det första fick till uppgift att göra entrerätten vilken bestod av; potatis och jordärtskockssoppa denna soppa innehöll bland annat oxfond, vitt vin, vispgrädde och kryddor. Efter att den hällts upp i skålar toppades den med riven parmesanost och chips på Serranoskinka samt en kvist timjan, som dryck vitt vin. Fantastisk smak…

027.JPG1

Varmrätten gick inte av för hackor den heller, finhackad fänkål som smörstekts, på detta läggs filead röding och en redning av grädde, vin, vitlök med mera hälls över. Efter trettio minuter i ugnen häller man över smörstekta champinjoner. Serveras naturligtvis med vitt vin. Tillbehör en sallad samt pressad potatis.

030.JPG1

Så var det efterrätten, färska päron hackas i stora bitar och stekes i smör. När de blir bara lite mjuka häller man på honung. Medan de fortfarande är lite krispiga hälls blandningen över i små eldfasta formar. Toppa med rikligt av gorgonzolaost och hackade valnötter. Till detta serverades den fjärde vinsorten.

032.JPG1

En mycket trevlig kväll och så stimulerande att själv få vara med och laga den mat man sedan får njuta av. Tiden gick fort och ljudnivån var ganska hög redan från början och kvällen blev sen. Vilken känsla att få proffsmat serverad på detta sätt och dessutom slippa disken. Det blev full poängpott för detta besök hos en proffsig matkreatör/köksmästare.

Annons