Etiketter

, , , ,

Har så länge velat åka och titta på Karlsborgs fästningsmuseum, tiden var äntligen bestämd i somras och då fanns det plötsligt ingenstans att övernatta. Men skam den som ger sig, när min syster o svåger från Texas var på besök blev det äntligen av.

556

Varje gång jag har sagt till någon att jag vill åka dit har jag bara fått ett hummande till svar. Nu kan jag säga att de som inte sett det bör ta chansen om de har vägarna förbi. Fast det är klart lite intresse för vår svenska försvarshistoria bör man kanske ha eller så får man möjlighet att lära sig lite om den. Det är inget museum man springer igenom på ett par timmar, vill man verkligen se det får man nog ägna en dag. Entrén är pampig och att gå genom den långa gången kändes verkligen högtidligt.

558.JPG1

Det är inte så stort omkring 2 200 kvadratmeter men det är fullt av spännande utställningar och berättelser som på ett enkelt sätt berättar dess historia. För att kunna tillgodogöra sig det hela får man helt enkelt avverka bit för bit. Själva fästningen har en historia som går långt bak i tiden, planen var att den skulle ta tio år att bygga. I själva verket tog den 90 år från 1819 till 1909, byggnaden var dock aktiv som fästning från 1831 till 1925 då den övergick till att vara en utbildningsgarnison. Karlsborgs fästning ligger på Vanäs udde i Vättern och är den i Sverige bästa och största bevarade fästningen.

Det första som mötte oss var naturligtvis en liten souvenir shop, vad annars. Men därefter startade utställningen direkt och eftersom allt fanns i olika rum/avdelningar så följs det inte alltid åts efter årtal. Här hoppas det mellan århundradena hej vilt. Jag börjar med att visa en förplägnadslotta.

560.JPG1

112.jpg1

De som kanske har tankar om att försvaret inte har den allra modernaste utrustningen måste ändå erkänna att det har gått lite framåt trots allt. Såväl lottadräkt som köksvagn har moderniserats.

Annons