Etiketter

, , , , , , , , ,

Karlsborgs fästning byggdes inte av sig själv, det var nog åtskilliga arbetare som slet med detta bygge. När det dessutom tog 90 år i stället för 10, ja då passerade nog en hel del människor revy. Ofta när jag besöker gamla byggnader/platser med mera brukar jag blunda en stund, då kan jag nästan se framför mig hur det kan ha sett ut. Inte utan att man är tacksam för att inte ha arbetat på samma villkor som de gjorde. Vilka som byggde fästningen fanns beskrivet på ett anslag och det är nästan synd att försöka omskriva det på något sätt eftersom jag finner varje anslag väldigt givande.

568.JPG1

Arbetsvillkoren var noga fastställda och fackföreningarna var inte uppfunna än, det var bara att lyda. Antar att de började arbeta utan frukost, så kanske dagen ändå inte började förrän kl. 04.00. Efter kvällsmat lär de ha stupat i säng (om de inte stupat av andra skäl) så någon fritid på vardagarna behövde de knappast ha bekymrat sig om.

569.JPG1

Antar att ordet ”shopping” inte heller var uppfunnet, nej här gällde lika för alla. Juteväv låter inte speciellt varmt och hur det fungerar med en halsduk av läder kan man ju undra. Ingenting man torkar sig om näsan med i alla fall.

571.JPG1

Avlöningen var inget man försörjde en familj på dessutom sattes den in på en motbok och betalades ut efter att de avtjänat sin strafftid. En vinst för arbetsgivaren antar jag för hur många överlevde detta hårda arbete vintertid i den klädseln.

570.JPG1

Måltider, ja jag vet inte jag, 8,2 cl brännvin kostar ju en del idag men det är inget man blir mätt på. Förmodar att detta var ett sätt för att få fångarna varma och på gott humör på morgonkvisten. Otroligt ändå att det varierade med tre rätter i veckan, inga kafferaster här inte. Behovet av Viktväktarna lär väl ha saknats det också.

573.JPG1

Inte undra på att några försökte sticka där ifrån, detta förhindrades dock av kedjor vilka kan ses på bilden. Man kom inte så långt med fastsatta på benen. På fotot syns även arbetsredskapen, rejäla sådana.

572.JPG1

Naturligtvis fanns det även fritid, på söndagarna mellan gudstjänsten, exercis, persedelvård och städning. Eftersom gudstjänsten började kl. 07.00 kan vi utesluta sovmorgon. Undrar varför de kallade det fritid? Tack och lov för att arbetsvillkoren har förändrats det här skulle aldrig fungerat idag.

Annons