Etiketter

,

Snart är det adventstider och det innebär bland annat att det är dags för pepparkaksbak. Det har aldrig varit min starka sida eftersom jag aldrig har lyckats få dom hela och goda samtidigt. För några år sedan fick jag ett recept av min svärdotter som var ”kanonbra” bör tilläggas att även hon hade fått receptet i sin tur. Vem den rättmätige ägaren till receptet är vet jag inte men det måste vara en generös person eftersom hon delat med sig av det. Det är här skrivet i ganska stor mängd så det går att dela med fem, beroende på hur många man vill göra.

pepparkaka

Pepparkakor

Grundreceptet är en femtedel

500 gram smör,  750 gram ljus sirap (en flaska),  500 gram farinsocker, 10 tsk kanel, 10 tsk mald nejlika, 5 tsk ingefära, 5 ägg, 5 tsk bikarbonat, 2 kg vetemjöl.

Smält smöret, blanda i sirap och farin och låt det koka upp. Rör ner kryddorna och låt det hela svalna. Rör i äggen, ett i taget. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och sen ner i den kryddoftande härligheten. Arbeta till sist i mjölet, men spara ett par hekto till utbakningen. Degen får inte bli för hård. Låt degen stå kallt över natten. Sen är det bara att börja kavla. Vill man inte baka allt på en gång lägg degen i tät omslutande plast och ta fram lite varje dag. Eller gör en mindre sats. Grädda i 200 grader.

Annons