Etiketter

, , ,

Nu har svenskarna tagit efter det man i USA kallar för black Friday, jag tror varenda affär har lyckats göra reklam för sig. I telefonen har det ramlat in sms med det ena erbjudandet efter det andra, likaså på mailen, ett smart sätt för affärerna att starta julhandeln. I många affärer var det rabatt på utvalda varor och det är ju inte så kul ifall man inte är i behov av just dem. Skillnaden är att i USA är det ofta rabatt på alla varor i affären, då kan det bli intressant.

Här hemma blev det intressant utan shopping eftersom vi hade barn, barnbarn med respektive på middag. Vi har börjat lite avigt i år, den middag vi brukar ha på annandagen gick av stapeln i kväll.

025.JPG1

Har även startat lite tidigt med julprydnader så dukningen gick i vitt, rött och grönt. Passade bra till denna nu så mörka årstiden. Maten däremot var lite vågad, förrätten som bestod av julskinka, mimosasallad och melon gick hem. Det vågar jag påstå eftersom jag kollade matbordet precis innan jag skulle säga att det var klart för att äta. Där stod hunden Bachus och var i färd med att äta sin andra portion av förrätten, fick då uppfattningen att den var helt OK. Det blev nya tallrikar och jag var glad att jag hade mat kvar att fylla på med. Här har husse en del kvar av uppfostran (av hunden).

Till kaffet serverades hemlagade chokladmaränger, såg det på ett TV-program och blev så sugen på att göra dem.

Maränger med choklad, recept

Vispa 6 äggvitor kraftigt, häll i 3 dl socker i omgångar och fortsätt vispa i 5 minuter.

014.JPG1

Smält 75 gram choklad och låt det svalna, rör ner det i smeten men observera bara ett kraftigt tag annars blir hela smeten färgad.

015.JPG1

Klicka ut dem till 15 kakor och grädda dem i 125 grader 1.5 timme. Stäng därefter av ugnen och låt dem svalna i eftervärmen (4-5 timmar) så att de blir torra men ändå mycket lite sega i mitten. De blir ganska stora och mycket goda men mäktiga.

056.JPG1

Annons