Etiketter

, , ,

Nu är det inte många timmar kvar till första advent, alltid lika högtidligt att tända det första ljuset som en inledning på julfirandet. Adventsljusstaken står klar på köksbordet och ute i tremeters-granen (som blev minst 7-9m) har vi redan tänt ljusen. Några dagar innan men med lojala grannar har samtliga gjort likadant. I morgon blir det adventskaffe med tänt ljus och för dagen bakade saffransbullar.

002.JPG1

Blev påmind av ett barnbarn igår att utan saffransbullar med pärlsocker är det inte jul, bara att sätta igång. Igår försökte jag mig även på att göra brysselkål stekt ugn, min systerdotter bjöd på det när vi var hos dem i Texas och det var så otroligt gott. Jag lyckades nästan. Nu har det dessutom kommit en ny typ eller snarare blandning av brysselkål. De heter Flower sprouts och är en förädling av Grönkål och Brysselkål som jag tror är framtagen i England. De är mörkgröna och lila i färgen, ser ut som små rosetter, blir dekorativa i sallader.

016.JPG1Jag blandade dem med vanlig broccoli och stekte dem i ugnen. La ut dem på en långpanna, hällde över 3 msk olivolja, 1 tsk flingsalt, 1 msk hackade valnötter och lät dem rosta i 225 grader tills de var mjuka och fick en fin färg.

053.JPG1

Tänk jag som aldrig gillat vare sig smak eller lukt av kokt Brysselkål tycker nu att det är fantastiskt gott när de tillagas så här. Ett litet tips till julmaten. På fotot kan man tro att de ligger direkt köksduken men det är faktiskt en glasform.

Annons