Etiketter

, , , , ,

I går blev det en liten shoppingtur för mig och Rolf och när det var klart var det inte mycket tid över för något annat. Jag hade samma känsla som man brukar få se i gamla filmer, ni vet där kvinnan kommer hem och slänger sig ner i en fåtölj och sparkar av sig skorna. Skillnaden är väl att jag inte hade några smala, höga klackar på mina skor. Tröttheten fanns där i alla fall.

Idag var det min tur att hålla i den numera traditionella sopplunchen. Det blev lite glögg och knäck som start, det var tänkt att det även skulle vara några pepparkakor med ädelost/apelsinsmak också. Det blev bara ett per man eftersom hunden även idag hade en annan tanke. Han gillade dem men inte glöggen den muggen slängde han i golvet. Han var ju inte ens inbjuden, nu börjar han lägga sig till med friheter. Mattan har jag har nyss tvättat och hoppas att fläcken inte kommer att synas. Det måste vara ödets ingivelse att jag köpte en sådan där ångtvättmaskin för några veckor sedan.

Lite julinspirerat blev det i alla fall åtminstone vad gäller dukningen.

001.JPG1

Eftersom det var rött och vitt passade det bra med en grön soppa. Jag åt den första gången hos goda vänner i Borgafjäll och den smakade så bra. Det roliga är att jag inte är särskilt förtjust i gröna ärtor, vilket är huvudingrediensen i den här soppan. Alltså tycker jag om gröna ärtor fast jag inte vet om det själv. Här kommer receptet.

Maijnes soppa (kallar jag den)

Häll 7 dl vatten i en kastrull och lägg därefter i 2 hönsbuljongtärningar. Låt det koka upp och tillsätt 5 dl djupfrysta gröna ärtor samt en hackad gul lök. Låt detta koka i 5 minuter, därefter häller man i 2 dl creme fraiche med paprika o chilismak samt 2 pressade vitlöksklyftor. Låt det koka upp och småkoka några minuter. Lägg ett litet spett med 4-5 räkor som marinerats i citronsaft tvärs över soppskålen. Passar även bra med lite rostat bröd till. En god och nyttig grön ärtsoppa.

Kan säga att vi var sex stycken och det gick åt dubbel sats. På fotot nedan ser den kanske inte så där väldigt frestande ut men i soppskålarna på fotot ovan och med garnityr ser det betydligt smakligare ut.

003.JPG1

Kaffe och chokladtårta garnerad med små julgrisar avslutade lunchen som tog slut 17.30. Vart tar tiden vägen? Rolf och jag tog en kvällsmacka med julskinka och senap lite senare (vet att säsongen inte har börjat än) till det provade vi Nygårdas Julmust lagrad på Romfat. Den var mörkare, fylligare och inte så söt som den vanliga julmusten. Kanske lite åt svagdrickshållet men fick helt klart godkänt.

Annons