Etiketter

, , , , , ,

Att åka tåg i Thailand är som att gå på mobil teater, det vill säga en sådan där skådespelarna rör sig bland publiken hela tiden. I Sverige finns det möjlighet att välja mellan första och andra klass när man åker tåg så även där. Nu hör det till saken att det beror lite på vilken tågsträcka man väljer. Åker man från Bangkok till Ayutthaya ( Thailands gamla huvudstad) ja då är det väldigt fina och moderna tåg med bekväma stolar. Åker man från Bangkok och söderöver då är det smalspårig järnväg som gäller och mycket enkla tåg. Vi brukar åka tåg någon sträcka ibland bara för att upplevelsen är så härlig, denna gång blev det från Prachuap till Huay Yang. Begav oss därför till den pittoreska lilla järnvägsstationen som ligger väldigt centralt och därmed lätt att gå till från centrum

DSCN4942.JPG1

Tåget som stannar i Huay Yang går en gång om dagen så det gäller att passa tiden, detta gäller enbart resenärerna. Vad gäller tåget får man förbereda sig på mer än en timmas väntetid för det mesta. Vi träffade en backpacker som av misstag steg av två stationer för tidigt, det blev en extra övernattning  för hans del.

DSCN4943.JPG1

Egentligen gör det inget att man får vänta eftersom den lilla tågstationen är så vacker att beskåda, titta bara på den fantastiska mässingsklockan. Det var länge sedan någon ringde i en sådan här hemma i Sverige, men här ljuder den vackra tonen från den med jämna mellanrum.

DSCN5021.JPG2

Det är noga med biljettköpet, den lilla luckan öppnar inte förrän cirka femton minuter innan tågets avgång. Men då går det bra att köpa en biljett och vår betingade ett pris av 6 THB vilket blir runt 1 krona och 50 öre men då får man åka ungefär en timma.

Det är lätt att bli hungrig när man är ute och reser det är dock ingen fara här, matförsäljarna går fram och tillbaka med sina matvaror. Det finns mycket att välja på.

DSCN5027.JPG1

Nudlar, ris, dricka, torkad fisk, omogen mango med chilisalt/socker och mycket, mycket mer.

DSCN5026.JPG1

Oftast är fönstren öppna (antar att de inte går att stänga) så det blir en naturlig aircondition, i annat fall finns det takfläkt som kan blåsa runt dammet.

DSCN5023.JPG1

Väl hemma i Huay Yang är det dags att stiga av och tåget fortsätter ganska snabbt vidare på sin rutt.

DSCN5029.JPG1

Här finns inga övergångar utan det sneddas över spåren hej vilt, här är skolbarnen på väg hem. Tilläggas kan att man nu i byn börjat arbeta med säkerheten för gående och motortrafik på vägar som korsar tågspår. Det händer med andra ord många positiva saker allt eftersom. En tågtur kan rekommenderas.

DSCN5030.JPG1

 

Annons