Etiketter

, , , , , , , ,

Frestelser kan ta visa sig i olika former oftast kommer de när det är som mest olämpligt. Ätbara frestelser borde vara förbjudna att visa, till exempel semlor det kunde väl räcka med att affärerna visade ett svart/vitt fotografi av dem. Då kan man bara säga, fyra av dessa tack och så skulle man aldrig behöva se dem, nu visas de upp i all sin härlighet och man står vid disken med snålvattnet rinnande. Idag kom jag på att det är fettisdag i morgon därför åkte jag och handlade idag i stället. Smart för då kommer ju semlorna inte fram förrän i morgon. Trodde jag.

Vi vet ju att Semmelveckan började i söndags tre dagar före fasteveckan och sju veckor före påsk. Förr kallades den dagen även för ”Köttsöndag”. Man hade då tre dagar att stoppa i sig så mycket mat man orkade.

Ganska dumt för hur mycket mat du än får i dig är du lika hungrig på onsdagen. Provat det när jag skall banta, äter vrålmycket veckan innan jag skall starta min åtråvärda viktnedgång. Det enda som händer är att det längre tid att gå ned i vikt.

Idag är det Blåmåndag namnet kommer från att det var den dagen som man klädde kyrkorummet i blått. Kallas även ”fläskmåndag”. Jag som växt upp i Blekinge kommer ihåg att vi där sa ”bullamånda”.

004.JPG1

På tisdagen träder den efterlängtade Fettisdagen in och därefter börjar fastetiden. Den inleds med halsbränna och en stark mättnadskänsla på gränsen till illamående. Varför jo på fettisdagen får du äta hur många semlor du vill, det är fritt fram. Jag kunde inte motstå frestelsen att köpa semlor redan idag men jag hoppar över det på fettisdagen..

.

Annons