Etiketter

, , , , , ,

Februari månad och då startar sportloven eller om man är född i Blekinge, spottloven eftersom det är lite svårt att säga r om man är född där. Det var inte så kul när man var liten o gick i skolan, tje toskaj fjån mas, fick man inte många rätt vid den högläsningen. R byts av någon konstig anledning ut till j ibland.

Sportlov, vinterlov, februarilov, vårvinterlov, kokslov ja kärt barn har många namn. I Sverige infaller denna vecka oftast mellan vecka 7 – 12, det är lite olika mellan länen. Detta beror till viss del på att det annars skulle bli för mycket folk på en gång hos de olika skidorterna i landet.

Varför kallades det för kokslov förr. Jo det var den kalla och bistra vintern 1940 som är orsak till det. Det var även en tid då regeringen var tvungen att ransonera en hel del varor, bland annat koks och stenkol. Detta gav till följd att skolorna fick en mindre tilldelning av koks och de var tvungna att stänga skolorna en vecka när det var som kallast på terminen. Detta benämndes då ”kokslov”

Det var inte helt problemfritt att införa detta lov. Då man dels var rädd för att fattiga barn skulle svälta om de inte fick mat i skolan och dels var rädda för att barnen skulle bli lata om de inte gick i skolan. Så småningom började man prata om att detta lov skulle användas för idrott och hälsofrämjande saker. Det började bli populärt att åka till fjälls för att åka skidor. TV har ibland visat små snuttar från några dokumentärfilmer från 40-talet, lite annorlunda vad gäller skidor och klädsel kan man säga.

Sportkläder och skidutrustning har nog varit en lönande affär genom åren. De första tjugo åren efter 1940 ordnade staten aktiviteter för barn i skolåldern och en del skolklasser fick åka iväg på skidresa. Vi hade inte mycket snö i Blekinge men jag minns att vi hade en lärare som var väldigt mycket för fritidsaktiviteter. Därför fick vår klass åka på läger till Mörtsjöåsen i Blekinge och vara där i tre dagar. Eftersom det för ovanlighetens skull hade snöat lite fick vi åka skidor och alla skulle ta märket ”Snöstjärnan”. Det innebar att vi skulle åka 1 km på skidor utan tidtagning. Inte lätt om man aldrig stått på skidor.

En viss utveckling har skett för nu åker man till fjälls och svarta backar, ack ja.

Annons