Etiketter

, , , ,

Vi har ju turen att inte behöva be om vårt dagliga bröd vilket dessvärre så många andra måste göra. De flesta kommer kanske ihåg att man fick läsa den bönen i skolan en gång i tiden. Det finns idag nybakat bröd varje dag i affären och hur lätt fastnar man inte i att vilja ha en viss sort. Trots mängden att välja på saknar jag fortfarande det mörka Kuggebodabrödet och rågskorporna från Blekinge som vi fick när jag var växte upp. Ett favoritbröd  har jag fått genom åren.

008.JPG1

Kallar det för Lottas bröd fast egentligen är det så att Lotta fick receptet av en bekant för längesedan. Låter dock lite långt att kalla det för Lottas bekants bröd. Inget slår ett gott hembakat bröd det är bara det att jag trots ihärdiga försök aldrig lyckats med att baka något. Har gjort många tappra försök genom åren. När det gäller andra bakverk kan de aldrig vara för omständiga eller svårgjorda, då är mitt tålamod oändligt. När det gäller matbröd kan det aldrig vara för enkelt.

Nu har jag i alla fall gjort de här limporna och jag har bestämt mig för att om jag håller mig till detta receptet hela tiden måste det bli lyckat nån gång.

Lottas fyra ingredienser bröd.

25 gram jäst blandas i 1 liter vatten, rör ut det ordentligt. Häll i vanligt vetemjöl och 1 tsk salt (här får man prova sig fram) rör tills degen släpper kanterna i bunken. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Häll upp det på bänken forma till limpor och låte dem jäsa igen 30 – 40 minuter. Sätt in 250 grader varm ugn 7-8 minuter sänk sedan till 175 grader, totalt cirka 20 minuter. Knacka på brödet för att höra om det låter ihåligt eller testa med sticka. Spraya med vatten ett par gånger för en hård yta. Man kan slänga ner lite solroskärnor eller andra frön för att variera.

Gott som det är men supergott att rosta. Jag skär det i skivor och fryser in, alltid färskt bröd tillgängligt.

Annons