Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Idag den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag och det är numera en helgdag, Tidigare firade vi den 6 juni enbart som ”Svenska flaggans dag”.

Sveriges flagga

Text: Karl Gustav Ossiannilsson
Musik: Hugo Alfvén

Flamma stolt mot dunkla skyar,
likt en glimt av sommarens sol
över Sveriges skogar, berg och byar,
över vatten av viol.
Du som sjunger, när du bredes,
som vår gamla lyckas tolk:
solen lyser! Solen lyser!
Ingen vredes åska slog vårt tappra folk.

DSCN6878.JPG1

Det finns inget så vackert som den svenska flaggan vajande mot en azurblå himmel en sommardag. Det sprids en lyckokänsla och en våg av tacksamhet över att man har haft turen att få växa upp i ett land som Sverige. Men det var först 1983 som dagen ändrades till ”Nationaldag”. Sedan 1996 är det även en ”salutdag” och vad är det? Jo i Sverige finns det sex stycken officiella salutdagar. Då skjuts det 21 skott med fem sekunders mellanrum och det första skottet går kl 12.00 på vardagar och 13.00 på helgdagar. Saluten är en hedersbetygelse som ges till nationen vid dessa tillfällen. Man får passa på och fira när tillfälle ges och idag gavs det tillfälle, nationaldagsfika hos grannarna.

DSCN6873.JPG1

Sockerkaka, bordsflagga och liljekonvaljer finns det något mer typiskt svenskt i juni, skolavslutningarnas månad.

DSCN6865.JPG1

2005 blev den 6 juni även helgdag vilket gladde mig mycket som alltid varit avundsjuk på 17 maj den norska nationaldagen. Tänk om vi kunde fira lika bra som norrmännen gör. Undrar hur många som vet att nationaldagen bland annat firas till minne av dagen då Gustav Wasa valdes till kung 1523, Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen

DSCN6881.JPG1

Middagen blev enkel och nostalgisk, älgbiff med ananas och smält ost det var åratal sedan jag åt det, lite sallad och ugnstekt potatis. Lättlagat men smakligt.

Annons