Etiketter

, , , , , , , ,

Under sommartid är det öppet på söndagar i Ekeby by som ligger en mil väster om Uppsala. Där kan man inta sitt eftermiddagskaffe med hembakat bröd, titta på nån utställning, få berättat om den gamla byn och kvarnen. Ibland kan det vara någon friluftsgudstjänst eller något annat inslag som underhållning.

DSCN6926.JPG1

Kvarnen som nu är renoverad är verkligen värd att titta in i och har man tur kanske det är någon som berättar dess historia.

DSCN6917.JPG1

Idag var det en liten hantverksmässa där lokala förmågor ställde ut och sålde eget alster. Virkade djur, pilbågar, träholkar, smycken och mycket mer. Det gick även att testa knyppling vilket det inte är många som behärskar idag

DSCN6921.JPG1

En titt i den lilla kryddträdgården för uppdatera glömda kunskaper om örter, själv hade jag glömt hur Pimpinella såg ut.

DSCN6918.JPG1

Därefter dags för kaffe som säljs i den lilla stugan. Denna radby är den enda som har bevarat sim medeltida karaktär med ringgata.

DSCN6911.JPG1

Precis när vi kom in på området stötte vi på den här skönheten, en Dyna Panhard från 1951. En liten fransk bil som tillverkades mellan 1948 – 1951. Den är även känd som Dyna 110, 120 och 130. Siffrorna betecknar vilken toppfart den hade. I Sverige hade den ett ”smeknamn” Dyngpanna en liten rolighet baserad på det riktiga namnet.

DSCN6916.JPG1

Rolf var visst lite intresserad men jag tror att han backade när han såg inredningen. Han skulle aldrig fått plats bakom ratten och tanken på att köra 70 mil med den här, neej.

DSCN6913.JPG1

DSCN6922.JPG1

I lidret stod den här vagnen men det måste ha en annan typ av hästkrafter för att komma igång. Inbjöd säkert till fina turer på småvägarna en sommardag, vinterdagar höll man sig nog hellre inomhus. Ja en liten utflyktstripp så där på söndagseftermiddagen kan tillföra en hel del både till kropp och själ.

 

Annons