Etiketter

, , , , ,

Här uppe i södra delen av Lappland firar man något som kallas för återvändarvecka. Det är den tid då bygdens söner och döttrar besöker sin hembygd. Detta sker med pompa och ståt, marknader, underhållning, utställningar med mera. Vi bestämde oss för att besöka återvändardagen i Högland som går av stapeln den andra måndagen i juli varje år. Första gången var 1980 och året efter bildades hembygdsföreningen där, det är de som tar det stora ansvaret för denna speciella dag.

Vi tänkte att det kunde vara roligt att besöka platsen men var inte beredda på att det skulle vara så välbesökt. Den stora ängen/parkeringsplatsen var så fullparkerad att det var svårt o hitta plats. Efter några minuters promenad var vi framme vid hembygdsparken som var så inbjudande och vacker.

DSCN7277.JPG1

I mitten fanns det en liten damm vilken även tjänstgjorde som badsjö för de mindre barnen, runt denna fanns det bänkar och bord utplacerade. En hel del marknadsstånd med äkta hantverk. Det som sålde mest var hembakt tunnbröd och rökt fläsk samt getost. Naturligtvis fanns det mycket i trä, filt, läder med mera. En fin fotoutställning av Eva Mårtensson en fotograf från byn fanns också

DSCN7284.JPG1

DSCN7285.JPG1

Uppträdande av barn som dansade zumba fanns  men mest drog nog musiken som leddes av ”Kingen”. http://www.kingen.se från Jämtland.  En svensk sång-och rockmusiker som bland annat har spelat med the Boppers. Här kan jag lova att det blev ”håll i gång”. Rolf som just ätit en frasig våffla lyssnade gärna på musiken men hunden som kände doften av palt och Höglandsburgare vände nosen åt ett annat håll. Som alltid är de oväntade upplevelserna de som ger störst behållning, Högland bjöd på en intressant dag.

DSCN7279.JPG1

Som bonus låg det en gammal snickeriplats vid kanten av parken, där hade man gjort takspån. Det fick mig att tänka på en trevlig middag vi var på en gång, det var ”viltmat” som serverades på tunna spånskivor. Det gav en speciell känsla åt det hela. Här kan man ju se en stor hög med takspån på fotot.

DSCN7283.JPG1

Motsatta delen av maskinen.

DSCN7280.JPG1

Och som de flesta sådana här maskiner behövs det vatten, intressant att se och skulle gärna vilja sett den i produktion.

Annons