Etiketter

, , , , , ,

Eftersom vi har åkt runt lite i omgivningarna och vädret är vad man brukar kalla tjänligt, har vi passat på att se på en del sevärdheter. Den här dagen var vi i Dorotea för att hämta upp son och två barnbarn vid bussen, vad passade bättre än att se på en skulpturgrupp som är ganska känd.

DSCN7301.JPG1

Skulpturgruppen ”Nattvarden” är gjord av Björn Martinius, den finns att beskåda i ett litet kapell som ligger 50 meter från Dorotea kyrka.

DSCN7291.JPG1

Björn Martinius är född i Norge närmare bestämt Oslo år 1908. När kriget kom flydde han till Sverige som politisk flykting. Han fortsatte sitt skulpturarbete i Stockholm fram till 1968- En av hans mentorer var Carl Eldh. Nattvarden är hans största verk och visar Jesus och hans lärjungar i naturlig storlek.

DSCN7294.JPG1

Att dessa skulpturer är bevarade kan vi tacka hans dotter Lillemor Lundgren för. På grund av dess storlek var hon tvungen att förvara dem i en lada. Där blev de med tiden förstörda av fukt. Hon erbjöd då de som var intresserade att köpa dem ganska billigt. Kyrkorådet i Dorotea beslöt sig för att köpa in dem och de lät konservatorn Arne Boman återställa dem till ursprungligt skick. Han målade dem även i klara färger som gör att skulpturerna ser levande ut.

DSCN7292.JPG2

Ovan ser man måltiden där Jesus sade att en av lärjungarna skulle förråda honom. De frågade då alla, ”Inte är det väl jag Herre”. Han svarade då ”Den som jämte mig nu doppade handen i fatet, han skall förråda mig.

DSCN7298.JPG1

Ja denna dag fick vi en lektion i bibelkunskap till livs och skulpturgruppen är helt klart värd att se. Som en liten anekdot kan jag berätta att vår granne sa till en bekant som skulle besöka dem. När ni kommer till Dorotea gå och titta på skulpturen. När hon frågade vad de tyckte om den sa de, vi kunde inte gå in för när vi såg genom fönstret såg vi att det pågick ett möte. Hon hade glömt säga att de var i naturlig storlek. Och som ni ser på fotot nedan som jag tagit genom fönstret är det lätt att tro det.

DSCN7302.JPG1

Annons