Etiketter

, , , , , , , , ,

Nu har jag fått en del nyfikenhet stillad vad gäller mordgåtorna i Maria Langs deckare. Tänk att hon skrev 42 vuxendeckare, fyra ungdomsböcker, en novellsamling och en biografi. En avsevärd produktion och trots att en del personer figurerar i många böcker är deras innehåll väldigt olika. Dessutom är mycket av innehållet aktuella saker även idag. Maria Lang (Dagmar Lange) levde 1914 – 1991 och under 40 års tid var hon en av landets mest uppskattade deckardrottningar. Det roliga med hennes böcker är att utom att det är en form av ”feelgood” deckare så beskriver de personer, gator, hus med mera från just hennes hemstad Nora.

Faktum är att några av hennes böcker har filmats på senare år. Mördaren ljuger inte ensam, hade biopremiär under 2013.Sedan dess har fem andra böcker filmats och kan säkert ses på DVD numera. Ola Rapace spelar rollen som kriminalkommissarie Christer Vijk med bravur.

Att gå en vandring i Maria Langs Skoga och se var alla hennes upphittade hemskheter har utspelat sig är faktiskt väldigt roligt. Problemet är bara att när det mörknar och man skall gå till sängs funderar man på har det hänt eller inte. För säkerhets skull bodde vi inte på Stora hotellet och framförallt inte i rum 13.

DSCN7507 Vår sång blir stum

Vår sång blir stum, På väg ut från sitt hotellrum nr 13 på stadens stadshotell tillbaka till festligheterna skymtar Puck en fläck på golvet. Hon tittar närmare på den tjocka, klibbiga vätskan…..

DSCN7502 Gullregn i oktober.JPG1

Gullregn i oktober, Ingrid Sandberg vaknar en stormnatt och spejar ut över järnvägsområdet och den mörka kyrkogården. Hon tycker sig se någon röra sig….

DSCN7509 Kung Liljekonvalj av 1

Kung Liljekonvalj av dungen, Anneli träffar sin bästa vän Dina utanför frissan där Anneli fixat håret. De tar sällskap till Falkmans blomsterhandel för att titta på brudbuketten…..

Den här boken minns jag såväl och har dessutom sett den på film, sååå kul att se alla de gamla husen o gatorna.

DSCN7506 Svart sommar.JPG1

Svart sommar, journalisten Bettina är i Skoga för att bevaka stadens PR-satsning. Hon går på en guidad visning på Göthlinska gården med guiden Flory Green……

Ja jag vet inte om jag rekommenderar Nora för ett besök, då vill ni bara läsa alla böckerna, gå på stadsvandringar, titta på kända hus etc.  Men kul var det.

 

Annons