Etiketter

, , , , , ,

När vi nu upptäckt hur intressant det är att besöka, främst landsortskyrkor så har det i princip blivit en vana. Det är så intressant att få en massa historia till livs på detta sätt.

DSCN7516.JPG1

Grythyttans kyrka var öppen och inbjöd därmed till besök. Det är en Korskyrka från 1600-talet. Närmare bestämt byggdes den 1632 och dess förste tjänstgörande kyrkoherde var, Olaus Jacobi Arbogensis.

DSCN7536.JPG1

Fasaden är mycket annorlunda, träfaner från om jag fattat rätt 1780. Kyrkan  såg inte så stor ut från utsidan men man blev överraskad av dess rymd när man kom in.

DSCN7537.JPG1

Den är enkel men elegant och naturligtvis har den renoverats under åren närmare bestämt fyra gånger.

DSCN7519.JPG1

Lite mer fakta kring kyrkan får man till livs från den stora info-tavlan som finns ovanför kyrkporten

DSCN7521.JPG1

”Må Gud välsigna dessa trappsteg och de människor som beträder dem” 17 augusti Thomas. Jag fick ingen info vad detta står för men man kan ju tänka sig att kyrkan fått nya trappsteg och att det har genomförts av denne Thomas?

DSCN7523.JPG1

Den vackra altartavlan är omnämnd i en skrift från en biskopsvisitation 1684 och den är målad av konstnären Anders Ersson från Filipstad. Den sexkantiga dopskålen som syns längst fram till höger är tillverkad hos Sterlings.

DSCN7526.JPG1

Den pampiga orgeln är byggd av orgelfirman E A Setterkvist i Örebro 1904 och har tolv stämmor. Det finns mycket att berätta från de århundrade som kyrkan har funnits men det skulle ta flera dagar att skriva ner.

DSCN7539.JPG1

Ett besök i Grythyttan kan jag rekommendera och det är bekvämt för när man kommer ut från kyrkan är det inte långt till Grythyttans Värdshus (byggnaden på höger sida). Tänk både andlig och lekamlig spis inom en radie av 100 meter.

Annons