Etiketter

, , , , ,

Välkommen till Läckö slott som ligger vackert beläget på en udde i Vänern- Närmare bestämt på Kollandsö. Det syns på långt håll såväl på land som sjövägen. Jag tycker det är lite av ett sagoslott men det är även en pampig och gedigen borg.

DSCN7644.JPG1

Det är svårt att motstå en liten rundvandring för att stilla sin nyfikenhet. Hunden får stanna utanför fast jag misstänker att denna borg tidigare har rymt en del husdjur som inte varit lika förnäma och väluppfostrade som vår hund.

DSCN7637.JPG1

Läckö slott har gamla anor ja faktiskt ända från medeltiden. Det byggdes på 1600-talet och det var då det fick sitt nuvarande utseende (efter att det tidigare varit några bränder). Byggherre var främst Magnus Gabriel De la Gardie och han var förtjust i barock vilket man tydligt kan se.

DSCN7667.JPG1

Matsalen (om man kan kalla det så) var imponerande med sitt konstnärligt lagda trägolv, fantastiska gobelänger och takmålningar.

DSCN7655.JPG1

Kungssalen var imponerande med sina väggmålningar, takmålningar och inte minst de pampiga eldstäderna.

DSCN7662.JPG1

Här stötte vi även på Pontus De la Gardies sovrum vars beskrivning ni finner nedan.

DSCN7668.JPG1

Slottskapellet var väldigt påkostad och även den byggdes på 1600-talet. En liten beskrivning om det finns nedan.

DSCN7680.JPG1

 

DSCN7681.JPG1

Utanför själva slottet låg naturligtvis familjens lilla båt ”Sigrid Storråda”. Namnet kommer från en mäktig kvinna som bodde i Västergötland under 900-talet. Hon var även mor till Olof Skötkonung. Båten har alltså inget med slottet att göra, men den ligger fint där och man kan ju alltid fantisera om den.

DSCN7629.JPG1

Läckö slott förde en anonym tillvaro under lång tid men på 1900-talet började man intressera sig för det igen och aktiviteten återvände.

DSCN7625.JPG1

Idag är det mycket som händer här, utställningar, konserter, sommaropera på den stora borggården, visningar, och inte att förglömma den vackra slottsträdgården som varje sommar har ett nytt tema. Detta är en utflykt som tar några timmar och som passar såväl vuxna som barn. Om detta kan skrivas mycket men det låter sig inte göras för då tar det mobila modemet slut.

Annons