Etiketter

, , ,

Nu har skördetiden satt igång på allvar, bär, svamp, rotfrukter med mera. En av de viktigaste sakerna för oss är äppelmos och den ska vara hemgjord. Perfekt till mycket bak, efterrätter men framför allt till frukostgröten. Som tur är har vi två träd, ett som inte ger nån frukt och ett som ger vad vi behöver. Denna dagen har vikts åt detta arbete.

DSCN7912.JPG1

Detta är mina viktigaste tillbehör. Att göra äppelmos är nog det lättaste man kan göra

Recept på enkel men god äppelmos

Äpple, socker, natriumbensoat och askorbinsyra

Jag plockar cirka  3 kilo, tar bort skaft och ”flugan” dela dem sedan i smala klyftor. Är något skämt skär bort det. Ha kvar skal och kärnor för de ger smak. Väg mängden och tillsätt 1 dl vatten per kilo skuret äpple. Låt det koka mjuk på svag värme, rör om ofta så det inte bränns vid. När det är lagom mjukt tar jag ”potatispressen” och pressar sönder äpplena. Då går det mycket lättare att passera dem sedan. Därefter passerar jag äppelkoket i fruktpasseraren. Väg igen och häll därefter i 1 2 dl strösocker till varje kilo mos men smaka av ibland vill man ha den sötare.

Låt det koka upp rejält, ta av det från plattan, blanda en matsked mos med 1 tsk Askorbinsyra per kilo mos. Rör ihop det och häll det sedan i mosgrytan och rör om ordentligt. Jag har i 1 krm natriumbensoat per kilo mos, det är ett konserveringsmedel. Glasburkarna ställs i god tid i ugnen på 100 grader men innan skölj dem med 1 tsk natriumbensoat utblandat i 2 dl vatten. Sätt på locken och sedan bara att njuta av det under de mörka vintermånaderna.

DSCN7910.JPG1

Drygt sex kilo mos från äppelsorten Transparente Blanche, det är ett äpple ger både fin färg och en härlig frisk smak.

Annons