Etiketter

, , , ,

Idag mer eller mindre ramlade jag på gamla skolplanscher, ni vet dem man använde i skolan för länge, länge sedan. Blev riktigt nostalgisk när jag såg dem.

DSCN7974.JPG1

Här är en plansch som visar hur renen ser ut och dess maffiga krona. Strax under renen kan man se en same som sitter i sin pulka. Att renen var tomtens husdjur och dragare fick jag inte lära mig förrän jag var ganska vuxen.

DSCN7975.JPG1

Vargen, den stora stygga ulven som skrämmer små lamm och barn där han står och dreglar vid bäcken. Inte undra på att alla ungar blev rädda för vargen. Men jag minns när vårt 17 åriga barnbarn var liten och vi satt runt matbordet och åt, det var en vinterkväll och mörkt ute men plötsligt ville katten gå ut och Rolf reste sig och släppte ut den. Då sa barnbarnet mycket förebrående; Farfar vargen kommer. Ja skrämmer man inte barn med sotaren så är det med vargen.

DSCN7963.JPG1

Här är betydligt snällare djur och här kan man se hur bondmoran sitter och mjölkar en ko. Denna plansch skulle man kunna visa även idag då jag tror att många barn tror att den kommer från ICA eller nån annan affär.

DSCN7969.JPG1

Här är lagårdskattorna för det var väl där de bodde för det mesta. Att katter gillar att leka med garnnystan fisk vi itutat från barnaåren. Det obligatoriska mjölkfatet finns också med på bilden.

DSCN7972.JPG1§

Här är en plansch som visar den sanna lyckan av att bo på landet och detta var innan gröna vågentiden. Är det inte idylliskt hela familjen samlad och alla hjälps åt. Man får nog leta länge för att hitta en sådan bild på datorn.

DSCN7964.JPG1§

På denna bild lyser flitens lampa denna kväll. Ingen TV, ingen mobil, ingen surfplatta, ja ingen teknik överhuvudtaget. Den andas frid och gemenskap när alla hjälps åt att få fram en väv. Skulle tro att det är fyra generationer. Bilden är nog långt ifrån sanningen men ändå, jag tror att alla i dessa jäktiga tider skulle må bra av lite mer av det bilden visar. Det uppväxande släktet kan snart inte läsa en vanlig bok om den inte finns på en läsplatta. Ja, inte undra på att jag blev lite nostalgisk idag.

Annons