Etiketter

, , , , , , , , , ,

Under sommaren serveras det hembakt söndagsfika i Karlssongården Ekeby by. Det är hembygdsföreningen i Vänge utanför Uppsala som står för kalaset. Söndag den 11 september är sista gången för denna sommaren och missar ni det, skriv in det i 2017 års almanacka så det inte glöms bort. Gården ligger i det som kallas Ekeby by, en by som bildades redan under medeltiden.

Ekeby by har förhistoriska anor. Det finns även gamla gravfält i närheten av byn. Första gången byn omnämndes i skrift är 1299. Vid mitten av 1500-talet fanns det fem hemman i byn. Då var byn anlagd som en enkel radby, det vill säga med gårdarna placerade i rad efter en bygata. Utanför själva bytomten ligger smedjan, kvarnen och flera torp.

DSCN7952.JPG1

De äldsta husen är från slutet av 1700-talet, bostadshuset på den så kallade Karlssonsgården är troligen det äldsta huset. Karlssongården används nu av Vänge hembygdsförening och det är där som kaffeserveringen sker. Den här söndagen var det min sons svärmor och jag som stod för fiolerna och det är verkligen ett trevligt söndagsnöje kan lova. Man träffar så mycket trevliga människor.

DSCN7978.JPG1Redan när man ser de härliga gamla fönstren med sina stora pelargonier blir man lite nostalgisk.

DSCN7949.JPG1Tillåter vädret sitter de flesta gärna ute och njuter av den vackra trädgården och de gamla uthusen. Vill man kan man ju sitta inomhus i det gamla finrummet.

DSCN7950.JPG1

Det finns en liten skrift om Ekeby by och Karlssongården som delas ut till de som är intresserade. Blundar man en stund och sedan tittar sig runt i rummen kan man nästan känna hur det var där på den tiden. Med tanke på att gården är gammal var man inte helt barskrapad när man fick bo så.

DSCN7951.JPG1

Huset består av ett stort kök, finrum, hall och en pigkammare (se ovan). När man ser hur stort köket är kan man nog ana att det var där man hade sina sovplatser.

DSCN7953.JPG1

Strax bredvid ligger det en undantagsstuga, det var till den de ”gamla” föräldrarna flyttade när de yngre i hushållet tog över gården.

Tittar man närmare på bilden kan man se en bänk som står till höger om huset. Det är en ”spelmansbänk” gjord av konstnären Anna Erlandsson för att hedra riksspelmannen Hjort Anders Olsson. Han föddes 1865 i Rättvik i Dalarna och bodde under en tid i Vänge.

Med andra ord har man vägarna förbi är det en intressant plats att besöka sommartid.

Annons