Etiketter

, , ,

Ibland blir man överraskad, ett exempel på det är statyn i Dorotea kyrka. Helt plötsligt stod vi framför en stor vacker staty och vem var upphovsman till den? Jo Carl Milles (1875 – 1955) en fantastisk konstnär som är känd vida över i världen. Han har till exempel gjort Uppståndelsefontänen i Washington.

DSCN7312.JPG1

I Dorotea kyrka finns det faktiskt två skulpturer. Att de finns där överhuvudtaget beror på att Carl Milles var god vän med läkaren på orten men även att hans bror Evert Milles var arkitekten som ritade kyrkan.

Denna skulptur föreställer Paulus på väg till Damaskus och skänktes av Carl Milles. Orsaken till att han skänkte den berodde på att den första statyn av ängeln Gabriel skadades på vägen till Dorotea. Carl Milles ersatte sålunda den statyn med Paulus.

Den som från början betalade och skänkte skulpturen, ängeln Gabriel var fru Aquelina Svensson från Avaträsk som betalade 1000:- för den 1934. En vacker gest.

DSCN7316.JPG1

Annons