Etiketter

, , , , ,

Tänk så tunggrott det var på den tiden man använde skrivmaskin och kulspetspennor samt telefonväxlar där det fanns riktiga människor som svarade. Nu har vi fått snabbare och snabbare hjälpmedel i olika typer av teknik. Själv köpte jag en Samsung smartphone för några år sedan men den slutade jag använda, den sover nu sött i byrålådan. Höll på att bli tokig av alla appar som skulle dras hit och dit. Det blev en enkel pensionärstelefon av den typen som lanserades som ”Lillbabs modell” i stället.

doro-phoneeasy-624-vit-rod

Idag diskuterade vi om utvecklingen inte har hunnit ifatt oss i alla fall. Häromdagen när jag skulle parkera gick det bara att betala med telefon. OK jag slog in mitt registreringsnummer via ett sms och avslutade parkeringstiden via sms. Bra tänkte jag det läggs till på min telefonräkning. Icke det kom en faktura på kostnaden, 25 kronor plus en faktureringskostnad på 25 kronor, en dubblering av kostnaden alltså. Vi har nu insett att det får bli en Iphone så småningom eftersom det verkar bli dyrare om man inte har swich. Trist eftersom jag använder min surfplatta så mycket och har den med nästan överallt så behöver jag inte ha något mer än svara, ringa, sms, mms och swich på min telefon. Och ja, jag har mobilt modem till plattan.

Idag har jag dessutom försökt komma fram på olika ställen via telefon, sjukhus, landsting med flera områden. Här fungerar tekniken, kanske mest i form av anonyma röster som ber mig knappa in personnummer, telefonnummer och allehanda nummer. Innan måste jag dock välja mellan 3-4 område och väljer jag knapptryckning ett, ja då kommer jag till ett nytt valbart ställe. Här måste man ändå säga att tekniken fungerar, det är totalt omöjligt att få nån form av mänsklig kontakt när man ringer. Kanske är det meningen att man inte ska nå fram och på så sätt frigör man ju tid till arbete för de som annars skulle ha svarat. Jag hade missuppfattat det hela och trodde att med ny kontakt skulle det vara lättare att få tag i folk men det var alltså tvärt om.

Nu har jag dessutom börjat läsa tidningar på ”plattan” vilket är oroande eftersom jag anser att bokläsning är oerhört viktigt. Läsa är att resa, att lära, att koppla av, ja det finns många argument. Ingen kan förneka att läsningen ibland är som en kompis och man kan bli jätteledsen när en bok tar slut. Just nu är jag glad att min sonhustru har koll på vad hennes svärmor läser och att hon sa till min son att köpa femte delen av Jan Guillous, Äkta amerikanska jeans. Det skall bli en njutning och denna boken skall läsas i pappersform. Men vem vet det kanske blir en läsplatta också till slut. Mp3 har jag ju och lyssnar på när det är hundpromenader.

dscn8183-jpg1

Annons