Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Efter att vi vaknat och ätit en enkel frukost var det dags att se en bit av den eviga staden, det vill säga Italiens huvudstad Rom. Staden som enligt legenden grundades den 21 april 753 år före Kristus, den byggdes upp på de sju kullarna som ligger efter floden Tibern. Rom blev ju även en viktig stad för katolicismen och där finns ju Vatikanstaten där påven har sin bostad. Eftersom vi har varit i Rom tidigare och sett en del av sevärdheterna och då bland annat Sixtinska kapellet och Peterskyrkan, blev det några av de som ligger i centrala Rom denna gång. Med endast en dag i Rom får man koncentrera sig på några av sevärdheterna . Det blev naturligtvis Fontana di Trevi som jag tror de flesta känner till på grund av den svenska skådespelerskan Anita Ekberg. Hon som badade en natt i fontänen, i Fellinis film La Dolce Vita

dscn8279-jpg1

Den vackra fontänen som är byggd av Carraramarmor och mästare till underverket är Giovanni Bernini som byggde detta år 1640. Vattnet i fontänen kommer från en 2000 år gammal akvedukt. Namnet Di Trevi kommer sig av att där möttes det tre gator. Vet ni att om ni kastar ett mynt över höger axel när ni står med yggen mot fontänen, ja då kommer ni tillbaka till Rom.

dscn8262-jpg1

Kejsarfora var en annan intressant plats. Kejsarfora är fem torg vilka anlades norr om Forum Romanum. Resterna av dessa torg frilades 1930 då Mussolinis stora Paradgata skulle byggas, Via Dell Ímperio mellan Piazza Venezia och Colosseum.

dscn8293-jpg1

En annan sevärdhet är Spanska Trappan som ritades 1723 av arkitekt Francesco de Sanctis. Trappan har tre plan och de symboliserar Treenigheten (Fadern, sonen och den Helige Anden) strax ovanför trappan ligger kyrkan Santissima Trinita dei Monti. Även här har en känd skådespelerska varit med i en scen, nämligen Audrey Hepburn i filmen Prinsessa på vift från 1953.

dscn8295-jpg1

På platsen nedanför trappan finns Fontana della Barcaccia där fontänen har formen av en vattenfylld båt. Denna gjordes 1627-1629 av Pietro Bernini. Båten ser ut som om den har strandat och den visar ett minne från 1598 då Tibern översvämmades och en båt gick på grund.

dscn8261-jpg1

Självklart såg vi även Colosseum den ellipsformade amfiteatern som började byggas 70 år efter Kristus. Den byggdes bland annat av vit marmor men stora delar av detta har tagits bort. Bland annat för att bygga Peterskyrkan samt Fontana de Trevi.  Det fanns även en enorm staty av kejsar Nero, denna staty samt armeringen i Colosseums väggar smältes så småningom ner för att förvandlas till vapen. På den vänstra sidan av fotot kan man se hur hög amfiteatern var från början.

dscn8258-jpg1

Just vid vårt besök var det en utställning av en mexikansk konstnär, dessa konstverk fanns där endast för ett par månader. Häftig häst eller hur. Ja vi hann med några ytterligare sevärdheter innan vi åkte vidare till Chianciano Terme och vårt hotell där. En resa på drygt 16 mil och som tog cirka två timmar.

dscn8312-jpg1

Väl framme på hotell Boston var vi trötta och hungriga men om hotell och mat berättar jag när resan har kommit till sin ände.

 

Annons