Etiketter

, , , ,

Idag firar vi Alla helgons dag och då får resereportaget vänta till i morgon. Den här helgen som ju är en kristen helg firas vi för att hylla våra helgon och martyrer. Faktum är att det är en tradition som funnits inom den svenska kyrkan sedan medeltiden och det är en allmän helgdag. Förut firades den 1:a november men flyttades sedan fram till lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november och idag är det alltså lördagen den 5 november. En dag för stillhet då man tänker på och minns alla de man mist.

Det höll på att blandas ihop med det som man firar i anglosaxiska länder dvs Halloween, men det firas nu den 31:a oktober. Det är då man skär ut ett skräckinjagande ansikte ur en pumpa, sätter gärna ett ljus i den så att den ser spöklik ut. Barnen klär ut sig i spökaktiga kläder, går runt i husen och ringer på. Säger ”bus eller godis” och man får välja. Att de flesta väljer godis kan man utläsa av att det denna vecka ofta är extrapris på lösgodis i affärerna. De säljer otroliga mängder. När vi var i USA för två år sedan ställde min syster ut ett fat med små godispåsar som barnen kunde ta eftersom hon inte var hemma på kvällen. Otroligt nog verkade de bara ta en påse var.

Vi har gjort vår traditionella rundresa på 25 mil för att besöka kyrkogårdar och tända ljus på anhörigas minnesplatser. I Eskilstuna är det en tradition att kyrkan har ett tält där det bjuds på kaffe och kaka, det finns även en brasa i en järnbehållare där man kan värma sig. Naturligtvis är det bemannat av personal från kyrkan. Ett trevligt och uppskattat initiativ. Dagen avslutades med det som håller på att bli en ny tradition det vill säga god mat hos Rolfs bror och svägerska i Västerås. Väldigt mätta och nöjda åkte vi sedan hemåt men innan dess han vi ta en bild av alla mistlar som växer på träden runt om staden.

dscn8550-jpg1

 

Annons