Etiketter

, , , , , , ,

Den här dagen ägnades åt att utforska Milano, Rolf och jag hade varit där tidigare vilket underlättar lite när man inte har så mycket tid.

Mitt på Piazza de Duomo står den magnifika katedralen Il Duomo, det faktiskt världens tredje största katedral. Vill man ha en storslagen utsikt över Milan, ja då går man de 250 trappstegen upp på taket, öppet dagtid och för den late, det finns hiss. Byggnaden består av 52 pelare vilka var och en representerar de 52 veckorna på året. Den har tagit femhundra år att bygga och egentligen är den inte färdig ännu eftersom man hela tiden måste göra nån form av restaurering. Eftersom det regnade denna dag var intresset för att se kyrkan invändigt stort, ingen idé att ställa sig i kön alltså.

img_0468-jpg1

Norrut från Piazza de Duomo finns den lyxiga shoppingarkaden Galleria Vittorio Emanuele. En enastående byggnad i glas och stål och praktfulla skulpturer.

img_0462-jpg1

Galleria Vittorio Emanuele II är uppkallad efter Viktor Emanuel II som var det enade Italiens förste kung 1861-1878. Här kan man titta in i lyxbutikerna eller sätta sig på en restaurang utan att riskera bli blöt.

img_0464-jpg1

Galleriet designades av Giuseppe Mengoni 1861 för att sedan börja byggas 1865 och stå färdigt tolv år senare. Men Mengoni fick aldrig se gallerian invigas eftersom han olyckligt nog föll mot sin död uppe från glaskupolen, när han noggrant skulle beskåda kupolens dekor. Det går en balustrad runt hela gallerian, man kan se den längst upp på fotot, och därifrån kan man se allt som händer på ”golvet”.

img_0466-jpg1

Golvet mitt under kupolen restaurerades 1966 då man la in sällsynt marmormosaik som avbildar fyra stadsvapen ifrån fyra italienska städer; Vargen från Rom, Korset från Milano, Liljan från Florens och Oxen från Turin

img_0460-jpg1

Det går dock inte att hejda utvecklingen, nya lätta moderna shoppingplatser kommer allt eftersom vad sägs om denna behändiga kiosk. Bara slå igen bakluckan och åka hem när arbetsdagen är över.

img_0478-jpg1

Milano är en av världens största modestäder, här kan man hitta de stora designernas verk. Såg en kostym i ett fönster men Rolf var inte så intresserad. Rutigt är väl snyggt?

dscn8463-jpg1

På Piazza della Scala kan man se en staty av Leonardo da Vinci, Italiens mästare. Naturligtvis såg vi mycket mera men det går inte att räkna upp och beskriva alla. Skulle man sedan ha med fotografier blir det en helt ny guidebok. Men en rättelse här kommer ett foto i repris, jag placerade denna fontän i Verona men jag tror befolkningen i Milano inte skulle uppskatta detta.

img_0437-jpg1

Annons