Etiketter

, , ,

Efter en för ovanlighetens skull hel natts sömn, vaknade jag av tystnaden och tyngden. Tystnaden berodde på att Rolf hade smugit sig ut ur sovrummet och förberedde morgonkaffet, tyngden berodde på att hunden sov över mina ben. Utsövd steg jag upp och drog upp rullgardinen och se, marken var helt vit och pyttesmå snöflingor kom dalande. En perfekt start på första advent även om jag tycker den kom ovanligt tidig i år. Adventskaffe var dock noterat på schemat och kaffe blev det med nybakt kaka. Den här kakan kallar jag Emmelinas kaka, det är namnet på min systers ena barnbarn och hon bjöd mig på den en gång. Jag föll direkt för den och bad att få receptet som hon i sin tur hittat på internet, var annars?

dscn8654-jpg1

Emmelinas kaka 24 ganska stora bitar eller flera små.

Smält 175 gram smör i en stor kastrull, rör ner 6 dl socker och 4 ägg. Tillsätt sedan 3 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 2 krm salt, 1 krm vaniljsocker och rör om. Häll det i en långpanna klädde med bakplåtspapper. Grädda i 10 – 12 minuter i 225 grader. Gör under tiden en smet av 75 gram smör,2 dl socker, 1,5 dl vispgrädde, 1 dl sirap koka upp o låt sjuda i 2 min tillsätt därefter 200 gram kokos. Ta ut plåten bred över smeten och grädda i ytterligare 10 min.

Jag hade mandel i stället eftersom det är en av oss som inte gillar kokos och så skar jag små rutor. Vilket var tur annars hade dom tagit slut direkt. Vill bara notera att hennes kakor var större, jämnare och vackrare.

dscn8680-jpg1

Adventsljusstaken av Rolf Berg hade Rolf gjort i ordning med egenhändigt plockad mossa. Alltid roligt med lite traditioner och finns det något vackrare än levande ljus i vintermörkret?

Annons