Etiketter

, , , , ,

Idag firar vi tredje advent och texten till tredje versen som brukar läsas denna dag lyder så här.

När tredje ljuset brinner,
vi juleklappar syr
och vi bakar kakor
och har ett fasligt styr

Ljuset tände vi och kakor har vi bakat vad gäller ett fasligt styr så är det tveksamt. Men en sak är säker några juleklappar sys det inte.

dscn8729-jpg1

I dag tände vi det tredje ljust i vår adventsstake och nu kom jag på att många av mina bloggläsare bor utomlands och kanske inte har adventsstakar. Detta är en gammal sed som kom till Sverige i början av 1800-talet. Det är en ljusstake med plats för fyra levande ljus och som endast används i adventstid. Första advent tänds ett ljus längst ut och andra advent tänds det andra (närmaste) ljuset och så fortsätter man tills alla fyra ljusen är tända. Ljusen brinner ju olika länge och därför bildas det en trappa av ljusen, se bild. I vår familj har vi alltid haft ljusstakar i vilka man kan sätta mossa och konstgjorda svampar och små julenissar. En fin tradition.

Det blev lite julpyntning i köket också det tillsammans med ljusen gav så fin stämning. I synnerhet som vi passade på att tända dem och även dricka eftermiddagskaffe under blå timmen. Blå timmen är en poetisk beskrivning av den färg och stämning som blir mellan solens nedgång och natten.

 dscn8738-jpg1

Tyvärr var jag ute i sista minuten så himlen blev mörkblå, annars är den blåa färgen som är på himlen denna tid  mycket lämplig för fotografering. Självfallet har jag även i dag slagit in en julklapp/present och den blev så här.

dscn8742-jpg1

Är väldigt förtjust i vackra band men de är svåra att hitta och oftast ganska dyra då de köps per meter. Som tur är har jag en syster och systerdotter som har försett med ett rejält lager från USA. Visst är det snyggt.

Annons