Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Man är aldrig för gammal att lära sig något nytt, den här gången gällde det trasiga dragkedjor eller rättare sagt löparna fungerade inte de var kaputt. Rolfs vinterjacka som han älskar när det är -15 grader ute, ja det visade sig att dragkedjan var trasig. Alternativ: 1 slänga jackan – aldrig, 2 byta dragkedja – kan jag inte, 3 lämna in den och få en ny insatt hos skräddaren – för dyrt. Vad göra, vi började leta på nätet på dragkedjor varför vet jag inte,plötsligt kom vi in på sidan http://www.smartasaker.se  och vad fann vi? Jo denna en Zlide On.

dscn9045-jpg1-jpg1

De små tingen som man drar upp och ner på kedjan kallas för ”löpare” och man kan alltså köpa lösa löpare att ”trycka” fast på dragkedjan. Finns i olika storlekar och när plagget skall kastas ja då tar man bara bort löparen och använder till ett annat plagg. Lätt effektivt och betydligt billigare alternativ.

Idag har jag haft en av de traditionella soppluncherna som vi dvs några väninnor har med jämna mellanrum. Eftersom det var min tur kan jag inte uttala mig om smak och kvalité men de åt i alla fall. Efteråt blev det kaffe och Dammsugare, ett bakverk jag gjorde för första gången igår. Skulle tro att de flesta vet hur en dammsugare ser ut och smakar. Det är en rund avlång kaka med brun fyllning inlindad i grön marsipan, ändarna är doppade i choklad och ofta är den smaksatt med punsch eller arrak.

dscn9048-jpg1

I Sverige har kakan funnit sedan nån gång på 1920-talet, att den kallas för dammsugare beror på att den hade samma form som på dåtidens dammsugare, den sågs även som en form av kriskaka då den innehöll gamla kaksmulor, gammal sockerkaka o dylikt som maldes o smaksattes med arrak. Numera gör man gärna en blå/gul variant på sommaren och en brun till Julen eller en röd marsipan kan ju färgas hur som helst numera. Tradition bjuder dock den ska vara grön/brun. Den 7 mars är det Punschrullens dag glöm inte det.

Här får ni Receptet på Dammsugare

300 gram Marsipan som kavlas ut till en fyrkant. Jag använder den färdigköpta plattan till tårta som finns i affärerna, fixar till det lite så att det blir fyrkantigt. Kör sedan 200 gram kaksmulor (ex vis 150 gram Mariekex och 50 gram andra torra kakor). När det är finfördelat lägg i 75 gram smör och 2 tsk kakao, 2 msk florsocker, kör mixern igen. Slutligen häll i 1-2 msk punsch eller arraksessens men kolla då doseringen på flaskan.

Smeten får inte vara för torr, rulla ut den till tre längder, rulla in varje längd i ett varv i marsipan. Skär varje längd i fem bitar. Doppa varje ände i smält mörk choklad.

Mina väninnor trodde jag köpt dem på ICAMAXI vet inte riktigt hur jag skall tolka det?

Annons