Etiketter

, , , , ,

Undrar hur många som kommer ihåg eller ens känner till att det finns något som heter Pohlmans låda. Kanske inte alla ens känner till att det finns någon som heter Pohlman men det gör det, John Pohlman född 1935 i Malmö. Han var väderpresentatör på Sveriges television i 30 år och var till slut ganska nöjd med att lämna dis, dimma och spridda skurar bakom sig.

En man med stor humor och på kort tid blev han Pohlman med hela svenska folket och till slut blev han även hedersdoktor i metrologi vid Stockholms universitet. När han presenterade vädret kunde vad som helst hända för detta är en man som bjuder på sig själv. Han kunde dyka upp i barnprogram där han var med och lekte väder leken men han har en också musikalisk ådra och spelar gärna lite jazz.

Vid ett tillfälle presenterade han sin favoriträtt som sedermera blev en riktig klassiker, detta var på 80-talet. Pohlmans låda. Idag har rätten återuppstått hemma hos oss och jag delar med mig av receptet i den händelse ni har glömt det. Gott är det i alla fall.

dscn9073-jpg1

Pohlmans låda, recept.

4 portioner kokt ris läggs i en eldfast form, skiva 4 hårdkokta ägg och lägg över, 1 burk salladskrabba fördelas över äggen (om man vill kan man ta räkor). Gör en stuvning av 2 msk smör, 3 msk mjöl och 4 dl gräddmjölk samt lite spad från krabburken om det finns kvar. När stuvningen är klar, lägg i 2 msk riven ost och smaksätt med salt, peppar och 2 msk dill.

Allra sist tar man 4 skivor rostbröd, skär det i små tärningar av en sockerbits storlek och fördela dem över som ett lock. Grädda i 12 – 15 minuter i 250 graders värme. Brödet ska vara gyllenbrunt. Servera gärna med sallad.

Tips: Man kan ha räkor i stället för salladskrabba. Krabbburken finns på ICA. Jag brukar hoppa över riset och servera potatis till, bara att prova sig fram

Annons