Etiketter

, , , , , , ,

Ibland brukar jag tänka på att varje människa har sin historia eller som en person sa en gång, ”man skriver själv sin historia”. Men det sista är inte sant för nog får vi hjälp många gånger när det gäller olika vägval med mera, både på gott och ont. I vilket fall så är det sant att alla har en historia, det kan skifta från sorgliga, intressanta, spännande, deprimerande, otroliga öden. Oftast tänker man ”det här kan ju inte intressera någon utom mig själv”. Men tänk om alla skulle sätta sig ner och skriva en egen biografi, vilken källa av litterär rikedom det skulle bli.

Min morfar som arbetade på lotsverket i södra Sverige under kriget, fick vara med om en hel del spännande saker. En gång berättade han lite om den tiden men jag ångrar idag att jag inte hade förstånd att ta reda på mera om det. Nu när jag har börjat med lite med släktforskning önskar jag att jag frågat mina gamla släktingar om hur deras liv gestaltat sig. Har man dessutom varit med om en hel del ovanliga händelser i livet bör man dela med sig till sin omgivning. Vi har en person i vår bekantskapskrets som nu i dagarna kommit ut med en bok om sitt liv.

Boken heter, Finn Sandegren – Viltforskaren, Jägaren och Äventyraren från Eskilstuna.

IMG

Nu håller Rolf på att läsa den men jag hoppas det blir min tur i morgon. Han sitter där och småskrattar, hummar och ger ifrån sig ljud. Detta tar jag som tecken på att han gillar det han läser. Finn som vi har känt i drygt fyrtio år är en överraskningens man. En av Sveriges bästa björnexperter, han har bott isolerad i Alaska bland björnar o sjölejon och han har försökt spåra snömannen i Himalaya. När Rolf läser boken säger han att ”katten har nio liv men Finn har minst tio”. När jag försöker hitta på nya maträtter brukar jag tänka på när han berättade om en delikatess i Nepal, stora gula larver inbakade i lera vilka åts som ägg med lite salt på.

Som sagt alla sin historia men det finns några äventyrare som har sina speciella historier. Den här boken är en sådan historia, den är skriven på ett sätt som är taget direkt ur minnet utan försköning eller för att göra sig märkvärdig. Lätt att läsa och spännande på ett sätt som gör den olik alla kändisars verk. Vill man läsa den kan man skriva en kommentar på min blogg så kan jag förmedla en kontakt för köp.

Annons