Etiketter

, , ,

Så var det alltså dags igen, det ska bli sommartid. Känns lite konstigt att börja med sommartid redan eftersom halva Sverige fortfarande har vinter. Dessutom är jag av den uppfattningen att vi lika gärna kan ha samma tid året om, det där med sommar och vintertid har jag aldrig förstått. Kommer ihåg när en kollega försökte förklara för mig hur det låg till, vi skulle åka till Finland och där var det nån timme ytterligare i skillnad. Efter hans förklaringar hade jag knappt någon aning om hur mycket klockan var ens när jag tittade på den. Nej ”det var bättre förr” när man gick efter solen, vilket måste betyda att om man kom från Norrbotten skiftade tiden inte något under ett halvår eftersom det är mörkt dygnet runt under ett halvår däruppe. Har jag hört?

Han som kom på idén om sommartid var en britt, William Willet född 1865, han föreslog redan 1907 i en skrift som hette ”Slöseri med dagsljus” att man skulle vrida fram klockan med 80 minuter i april och sedan vrida tillbaka den i september. Detta gillade och stödde Winston Churchill.

Jag tycker att Winston Churchill beskrev sommartiden bra när han sa att vi får  ”En extra gäspning en morgon på våren, en extra snarkning en natt på hösten”. Fast egentligen så är det ju ingen nymodighet för i Tyskland infördes det för drygt hundra år sedan. Där ställde man om för att få mer dagsljus och på så sätt spara på strömmen. Antar att det var ont om ström under kriget men nu har vi ju så energisnåla lampor att vi inte är så beroende av dagsljus.

Vi fick i alla fall sommartid i Sverige 1980. Skälet var att vi skulle ha samma tid som våra grannländer. Så nu har vi det och jag som trodde att det var ett relativt nytt påfund vet nu att det har anor sedan 1907. Några som välkomnar sommartiden är nog blåsipporna, idag såg vi de första och när vi tittade mera noggrant fanns det bra många små blåsippor som var på väg att slå ut. Det första riktiga vårtecknet, härligt.

Annons