Etiketter

, , , , , , , , , , ,

”När det stormar och haglar och regnar, ja då är Einar den bästa man för mig…”.  Det var Ulla-Bella (är det någon som minns henne) som sjöng den för många år sedan. Någon Einar känner jag inte men storm, hagel och regn vet jag vad det är och det är gott om dem ikväll.

Detta fick mig att tänka på hagel, jag blev riktigt imponerad när jag såg hur stora de är och hur vit gräsmattan blev på en gång. Nu pratar jag alltså inte om den sortens hagel man använder i jakt på smådjur utan om den typen som kommer uppifrån.

Jag fick för några år sedan ett foto från min syster i Texas, de hade fått vad man kan kalla hagel en kväll. Hela deras biltak var fullt av massor av små bucklor och helt förstört, den typen av hagel har vi som tur är inte här.

Var helt enkelt tvungen att lära mig lite om detta fenomen som tycks vara väldigt aktuellt hos oss den här veckan. Hagel som är en form av nederbörd består av runda ispartiklar.

Även om jag tycker att de vi fick nu var stora så är det inget emot det hagel som föll i Bangladesh 14 april 1986. De största den gången vägde 1,02 kg. Då kan vi snacka tung nederbörd.

De fyra vanligaste typer av hagel vi har är Snöhagel, även kallad trindsnö och de är 2-5 mm i diameter snöliknande och går sönder när de faller på marken. Ishagel, är små oregelbundna isklumpar de är ofta större än 5 mm i diameter. Småhagel, är halvgenomskinliga korn mindre än 5 mm i diameter. Slutligen Iskorn, vilket är små ispartiklar mindre än 5 mm i diameter. Kan tänka mig att de känns om det samtidigt är blåsigt väder.

Fick förklarat av Rolf idag att hagel bildas när regn fryser till is i luften, därefter reser de upp och ner i molnen. Det är kraftiga vindar som håller dem flygande. Storleken bildas beroende på hur många sådana resor de gör, de kolliderar nämligen med frusna regndroppar och det är då de växer. När de är för tunga att sväva faller de till marken.

Nu har jag lärt mig hur de kom sig att det blev vitt på marken av dessa egentligen söta små bollar, åtminstone så länge de inte är stora som golfbollar.

Annons