Idag är det den tjugonionde april och knappast vårväder ute men det får vara som det vill med den saken nu är det vår. Vitsipporna blommar och i morgon är det valborgsfirande lite överallt. Därmed är våren här och jag fick sån lust att laga en riktig vårmiddag idag. Rolf var ju upptagen av att se vilka som blev svenska mästare i ishockey, viktigt det där. Nåväl jag  bjöd på, rödingfilé med vit sparris och hollandaise samt kaviar och inte minst hemlagad potatismos. Även fast jag lagat det själv måste jag säga att det var riktigt gott. Enda nackdelen var väl i så fall att rödingen inte var fiskad i Lövsjön utan köpt.


Recept Hollandaisesås

Smält allra först 75 gram smör. Ta sedan 2 msk vatten och 2 äggulor samt lite salt och vitpeppar och vispa över mycket svag värme i en rostfri kastrull (ej aluminium) tills den blir tjock. Ta av den från värmen och häll i 1 msk avsvalnat smör under det att  du vispar hela tiden. Häll därefter i resten av det avsvalnade smöret i en smal stråle men glöm inte vispa. När den är klar häll i 1 msk pressad citron, smaka av det skall vara en rejäl citronsmak, jag tar med fruktköttet som bli när man pressar.

Koka vit sparris

Just nu är den vita sparrisen perfekt men kanske lite dyr, helst skall det vara den tyska färska (som jag hittade idag). Koka upp vatten i en rymlig kastrull med lite salt. Tre cm under sparrisknoppen skalar man sparrisen runt om med en potatisskalare. Bryt sedan av den nedersta hårda delen, den går nästan av direkt när den böjs. Koka i fyra, fem minuter i kastrullen med lock. Skär av en liten bit o smaka Den skall var mör och lite krispig.

Hemlagad, potatismos, lite garnityr i form av sallad o kaviar och se, en riktigt smaskig vårmiddag. Den fick godkänt här i alla fall.

Annons