Etiketter

, , , , , , , , , ,

Dammstugan, ja det låter väl inte så förtroendeingivande eftersom namnet låter mer som nån förvaringsplats när man städat klart. Nu är det inte så utan Dammstugan är en väldigt mysig och hemtrevlig liten minirestaurang. Här lagas allt med närodlade produkter, ja det är klart avokadon och limen kommer kanske lite längre ifrån men mjölet kommer från Saltå kvarn. Faktum är att jag tycker det nästan känns när man äter, att det är äkta vara rakt igenom.

Dammstugan är beläget mitt i hjärtat av Wenngarn en plats som ligger i närheten av såväl Uppsala, Sigtuna, Stockholm och Arlanda.

En riktig idyll med en alldeles egen speciell meny, trevlig och serviceinriktad personal och med en chef som gärna delar med sig av vad huset förmår. Just den här dagen hade Rolf och jag bestämt oss för att bjuda ett par goda vänner på lunch och vad passade då bättre än ett besök på Wenngarn. En sommarutflykt som rekommenderas.

En plats där man tycker sig förnimma lite av de händelser som utspelas under dess 1000 åriga historia. Idag är dock Wenngarn ett litet bysamhälle som är på växande med alltfler småhus och lägenheter. Måste vara ett fantastiskt ställe att bo på. Faktum är att Sveriges äldst bevarade brev handlar om detta område och de är daterade 1164. Historien kring Wenngarn är späckad med händelser allt från Vasaätten, Magnus de la Gardie ja fram till att det förvandlades till Sveriges första alkoholistanstalt på 1900-talet. Är man intresserade finns det faktiskt en bok om dess 1000 åriga historia som man kan läsa på nätet helt gratis.

 

Vid vårt besök hade vi tur för ”chefen” hade precis gjort en ny rätt som han ville prova och vi fick möjligheten att beställa den.

Fantastiskt gott, det spröda friterade brödet med marinerade köttbitar som smälte i munnen, fräscha grönsaker avokadodressing med mera. Fiffigt att ha det placerat på en friterad ”tallrik” man åt så att säga upp allt. Överhuvudtaget är deras meny väldigt frestande och det var garanterat inte sista gången i sommar som vi äter här. Naturligtvis sköljdes det hela ner med en iskall lättöl bryggd på stället.

LÄTTÖL
Historia:
En hantverksmässigt bryggd lättöl på ljus pilsner- och karamellmalt som är torrhumlad med amarillo och citra. Förutom att den är ofiltrerad & opastöriserad så är den också bryggd med kärlek.

Ingredienser: Wenngarnsvatten, korn- malt, humle, wenngarnshumle och jäst.
Alkoholhalt 2,25 % vol.

Annons