Vilnius är verkligen kyrkornas stad om jag fattat rätt bör det vara runt 40 kyrkor i staden. Onekligen många med tanke på stadens storlek. Många av dem ligger i den gamla stadsdelen vilken gör den till ett museum i sig själv. Vi kunde naturligtvis inte besöka dem alla men valde ut några som verkade intressanta.

St Anne´s kyrka var en av dem, fantastiskt vacker men så liten. Pompös i miniformat kan man nog säga. Den lär vara den kändaste och vackraste kyrkan i Vilnius. Napoleon Bonaparte besökte kyrkan år 1812 och då lär han ha sagt: ”Magnifique, den här vill jag bära med hem i min handflata”. Dessvärre kunde han inte ta den med sig men i stället fick kyrkan hysa det franska kavalleriet i samband med det franska fälttåget.

Enligt senaste rön ritades den 1495 av Benedikt Rejt samme arkitekt som ritade Vladislav-salen i Pragborgen. kyrkan byggdes i slutet av fjortonhundratalet som gåva till Anna hustrun till Vytautas, hertig av Litauen. Träkonstruktionen förstördes i en brand men byggdes upp under 1500-talet av Franciscanerbröderna men då i tegel. Den ser verkligen ut som ett stort smycke.

Den tredje kyrkan vi tittade in i var Bernardine kyrka en motsats till Sankta Anna. Det är kyrkan i mitten med de vita luckorna.

Den kallas även Sankt Franciskus kyrka. Det är en kyrka som byggts om många gånger men som ändå lyckats bevara sin gotiska prägel. Den har även haft en försvarsfunktion vilket man kan se på de tjocka murarna och skottgluggarna. Bernadinerklostret grundades 1495 och klosterbyggnaden ligger alldeles norr om kyrkan. klostret som sådant stängdes 184 och nunnorna flyttade till Sankt Mikaels kloster.

Det är en av de största och mest magnifika gotiska sakrala byggnaderna i Vilnius. Under kriget mot Moskva 1655 – 61 ödelade kosacker kyrkan och dödade munkarna och de stadsinvånare som tagit sin tillflykt dit. Under sovjetockupationen drabbades kyrkan svårt. Den stängdes 1953 och efter det förföll den bit för bit. Själva klosterträdgården användes som parkeringsplats, Franciskanerbröderna som fortsatt sitt arbete ”under jorden” återvände till kyrkan 1994.Nu är den reparerad, ljus och vacker igen. Till vänster när man kommer in hänger ett stort hjärta fyllt med pappersfåglar som ska symbolisera fred och godhet. Antar att de föreställer duvor, vackert var det i alla fal.

En ljus och mycket vacker kyrka med unika väggmålningar från 1500-talet.

Även orgeln är värd att beskådas. Det går att klättra upp för den runda trappan som finns vid det sydöstra tornet. Där lär man ha en fantastisk utsikt över staden, vi avstod. För nu var vi trötta och sugna på middagen som väntade på Congress hotell.

Potatopancakes with vodka marinerad Salmon och Sea buckthorn ice Cream som dessert. Den syns på fotot nedan.

Någon ville prova något annat och det blev en chokladfondant. Båda var lika goda. Efter detta var vi lagom trötta och ville vila inför nästa dags strapatser.

Annons