Att beskriva vad man har sett på besöket i Vilnius är inte lätt, det blev så oerhört många intryck av alla de slag. Men en sak är säker det är under sommarhalvåret man skall åka dit, det är som vackrast då.

Om man tittar noga på bilden ovanför kan man lätt förstå hur mycket vackra byggnader som finns inpressade på ett inte så stort områdeInte så långt från de kyrkor vi besökte tidigare ligger det en gata som heter Piliesgatan som mynnar ut vid den lilla trekanten intill  Mikaelskyrkan. Detta är en ljus kyrka som är tillägnad ärkeängeln Mikael och bildar en märklig kontrast till de mörkröda kyrkorna runt om. Denna kyrka påbörjades 1594 men plundrades och brändes ner av kosackerna under kriget mot Moskva 1655 – 61. Som de flesta kyrkor i Vilnius som var utsatta så byggdes den upp igen år 1663 – 73. I början av 1700-talet uppfördes det ett klocktorn i barockstil. Det hade väl varit förvånande om den fått stå orörd, nejdå under sovjetregimen gjordes den om till arkitekturmuseum.

Idag är kyrkan och klostret intill renoverat och rymmer nu ett museum för kyrklig konst. Museet öppnades 2009 och visar bland annat sakralmålningar och skulpturer, liturgiska textilier och mästerverk av litauiska guldsmeder. Här skulle man kunna ägnat en dag men tyvärr var vår tid begränsad så det fick bli mer av en ytlig inspektion.

Vi vandrade vidare mot turiststråket och helt plötsligt fisk jag se de ”flygande” statyer jag tidigare sett i olika informationer om Vilnius. Jag ville så gärna se dem men kunde inte lista ut var de fanns och se där var de. Om jag fattade rätt hängde de över entrén till en teater. Tyvärr kunde jag inte läsa var det stod och vet därför inte heller vad de symboliserar. Jag blev lite fascinerad av dem och tycker nästan de ser lite skrämmande ut. Glad att jag fann dem men skulle gärna vilja veta mer om dem.

En promenad in på Vilnius kanske mest kända gata, Pilniusgatan kanske är den mer känd som turistgatan. Den här gatan är nämligen turisternas gata, här promenerar man fram och tillbaka eller sätter sig ner på något uteställe. Som här med ett glas kallt te eller liknande, innan vi ger oss på nästa sevärdhet.

Annons