Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Det finns naturligtvis mycket att se i Litauen men vi hade inte många dagar på oss och beslutade oss därför att Vilnius var vårt mål. Dock finns det många intressanta sevärdheter runt staden och ett av dem är Slottet Trakai, det bör man inte missa. Slottet ligger på en liten ö i insjön Galvé, knappt tre mil väster om Vilnius.

Detta sagoslott var en medeltida bostad för litauiska Grand Dukes. Vi hade beställt en guidad tur vilket är nödvändigt om man vill veta vad man ser. Vår guide Inga var otroligt duktig, trevlig och pratade bra engelska. Detta slott var från början ämnat att fungera som en försvarsborg och byggdes i flera etapper. Uppfördes under andra halvan av 1300-talet. Den är egentligen byggd på tre öar och man har därför fått fylla upp med mycket jord på en del ställen. Som allting annat förstördes slottet under en attack från den kristna riddarorden ”Tyska orden” 1377. Här har även utspelats olika släktfejder vilka är som att läsa en gammal historisk roman.

Naturligtvis fanns det en del vallgravar för att förhindra fiender att ta sig in i slottet. Efter slaget vid Grunwald 1410 förlorade Trakai sin militära betydelse eftersom den Tyska orden besegrades. Många betydelsefulla personer har besökt detta slott, bland annat kejsaren av Rom, flera kungar från Polen och Tjeckien samt ambassadörer från Grekland och Moskva. Säkert många fler fast då som turister.

Under 1500-talet användes det som ett lyxigt fängelse (vad som nu menas med det) under den tiden förföll dock byggnaderna allt efter som. Under kriget mellan Ryssland och Litauen 1655 förstördes slottet och var fram till 1900-talet en ruin. 1905 beslöt dock de ryska myndigheterna att återställa Trakai av olika anledningar tog det tid och får anses som helt klar 1961.

Av ovanstående kan man förstå hur mycket intressant historia vi fick ta del av, varje rum hade något att förtälja. Trapporna var branta och höga på såväl in som utsidan så jag får erkänna att jag inte följde med på turen högst upp. Under tegelväggarna kan man ana hur slottets ytterväggar såg ut från dess begynnelse.

För att vara så gammalt fanns det ett modernt tänkande angående värmen i huset. De här luckorna är nämligen ugnsluckor (de var dock inte av glas på den tiden). Här eldade man och sedan finns det gångar som sprider sig runt i byggnaden och på så sätt sprids värmen.

Det finns olika utställningar och här är en som visar hur man använt gamla silvermynt för att dekorera ett fat.

Kanske såg de ut så här personerna som bodde här och naturligtvis tillhörde de den ädla familjen. Det finns så mycket att berätta men allt kan skrivas här. Är ni nyfikna läs på internet eller åk dit och se med egna ögon. Detta slott som är det enda jag sett som verkligen liknar ett sagoslott har varit inspelningsplats för flera kända filmer. Filmer som; Highlander, Snapphanar Störtebecker, Dungeons & Dragons, Blood of Templars och Yellow Brick Road. så man kan förstå att det har något visst

Annons