Etiketter

, , , , , , , , , ,

Som vanligt när vi är någonstans passade vi även här på att besöka Ronneby kyrka. Det är helt fantastiskt hur mycket av vår svenska historia man får till livs när man besöker landets vackra kyrkor. Speciellt trevligt är det på sommaren då det ofta serveras kaffe med bröd, ett bra initiativ och det gör att man stressar ner och tar sig mer tid för att insupa all lärdom. Det jag blev imponerad av just här var att man hade så bra informationsmaterial om kyrkan och dessutom var det gratis. Mest imponerad blev jag av ett litet häfte, Kyrkdeckarna. Det var barnens kyrkguide som var väldigt pedagogiskt, lärorikt och riktigt spännande. Något för andra kyrkor att ta efter.

Ronneby kyrka har några år på nacken den uppfördes under 1100-talet men det gjordes en del om -och tillbyggnader så helt klar var den inte förrän på 1400-talet. Naturligtvis har den varit utsatt för en hel del under åren. Den är väldigt vacker såväl utanpå som inuti och man bör avsätta en lång stund för att hinna se allt. Kyrkan skadades mycket under det Nordiska sjuårskriget och den stora ekporten (som nu står som ett minne inne i kyrkan) har stora yxhugg och är nedtill brännskador. Dessa skador tillkom under Ronneby blodbad 4 september 1564. Hur många vet något om det, ja nu blir det till att googla.

Den bastanta trädörren som leder in till kyrkan är inte den lättaste att bryta sig in genom.

När man kommer in genom porten är kyrksalen bedövande vacker, taket som är format som ett stjärnvalv som är väldigt unikt. Man kan förstå att denna kyrka har kostat en del med tanke på alla konstskatter som finns där.

De stora ljuskronorna lyser upp kyrkanPredikstolen är från 1640 och ska ha ett skånskt eller tyskt ursprung, vilket är rätt ingen som vet. Man kan se bågarna lite otydligt på bilden men i varje portal finns de fyra evangelisterna skulpterade samt aposteln Paulus.

Det finns flera Epitafium = Minnestavlor i kyrkan det är naturligtvis högt uppsatta och viktiga personer det handlar om. Denna är från 1651 och det är över lagman Caspar Petersson Schow.

Den äldsta orgeln i kyrkan är från 1636 och den kan ha varit i bruk fram till 1843. Fasaden och själva orgeln har byggts om och utökats under årens lopp. Idag lär den ha 50 stämmor, fasaden är från 1843 och visst är den vacker

Triumfkrucifixet är från 1500-talet och har evangelistsymboler i korsarmarna.

Här är den ursprungliga gamla trädörren och i texten nedan kan ni läsa om den.

Ja så var besöket över för den här gången och Rolf var imponerad av vad han har fått se.

Detta är ett litet hål i väggen precis vid utgången, inget man tänker på. Den nyfikne vet förstås att det sitter en kraftig låsbalk där, den skjuts för dörren när kyrkan är stängd och låst. Skönt att veta. Ett intressant besök var det i alla fall

 

Annons