Etiketter

, , , , ,

Efter att vi installerat oss på campingen och hunden haft sitt ”gyttjebad” tog vi en kort tur i Ronneby.

Det första huset jag såg när vi körde in mot centrum var Fredriksbergsskolan. Där gick jag och min syster ett par år. Det bästa med den skolan var att mitt emot låg ett litet bageri. På den tiden gick man i skolan även på lördagar och hade man tur fick man ibland 35 öre med sig på lördagsmorgonen. Dessa slantar användes till att kila över gatan på den längre rasten och inköpa en småfranska som delades på mitten och där tryckte man in en kokosboll som pålägg. Det var det bästa på hela veckan, har inte provat det sedan dess kanske är dags att göra det nu.

Därefter åkte vi fram till torget men huset vi bodde i fanns inta kvar istället tog vi en titt på den vackra Munktrappan och dess omgivande blomsterprydnad. På bilden nedan kan ni läsa om denna trappa.

Här finns lite fakta om trappan.

Vi körde även ut till hamnen eller redden som vi sa när vi skulle dit. På somrarna var jag ofta hos mina morföräldrar vilka bodde på Gökalv, det var lite som Astrid Lindgrens Sörgården att vara där. Det var endast fyra hus bebodda på en lilla halvön. Turligt nog fanns det barn i alla husen så lekkamrater fattades inte. Det kom en brödbil ibland och då vankades det en påse småkakor men annars fick man åka med morfars motorbåt in till Ronneby. Redden var där man lade till med båten medan shoppingen utfördes. Ibland är det faktiskt roligt att se gamla platser, helt plötsligt minns man händelser man annars aldrig skulle tänkt på.

Annons