Etiketter

, , , , , , , ,

Går man in på gården bakom Möllebackagården kommer man in i en liten lummig trädgård och där i kanten av den ligger Ryggåsstugan. Just den här stugan är skänkt av Jenny Samuelsson, Kuggeboda.

En liten stuga med endast två rum varav det ena även brukas som kök. Det är lågt i tak och saknar alla former av bekvämligheter. Ofta har stugorna torv eller nävertak, den här har som synes torvtak. Den här typen av stugor har funnits i tusentals av i Blekinge och den var väldigt vanlig bland dagsverkstorpare och båtsmän.

Det är lågt i tak men ser väldigt mysigt och hemtrevligt ut. I dessa stugor fanns inga tapeter men man hängde ofta upp så kallade hängkläden och då förstås i de Blekingska färgerna, blått och rosa. Till höger bakom draperiet kan man skymta sängen, det finns även en utdragssoffa. Det kunde vara ganska många som bodde i en sån här stuga.

På bordet ligger förmodligen familjens dyraste ägodel, en bok för andlig vägledning från 1724.

I rummet finns en liten sättugn det är en form av järnugn som ursprungligen varit vanlig i södra delarna av Sverige. Den började användas på 1500-talet men då hos bättre herrskap. Några hundra år senare fanns den även i små ryggåsstugorI köket fanns den öppna spisen, det var i den man lagade maten och värmde stugan. Detta rummet var arbetsrum för alla, här åt man och här hade man ”finfrämmande” kanske använde man finkopparna vid högtidliga tillfällen som på bilden nedan. Där kan man tydligt se den blå/rosa gardinkappan

Det var ett trevligt besök och jag är glad att jag har läst så många historiska romaner, det är bra för fantasin. Kan nästan se framför mig hur de hade det i denna stugan, inte bara det vackra utan när det var kallt, regnigt, smutsigt och hungrigt. Nyttiga sevärdheter med andra ord.

Annons