Etiketter

, , , , , , , , ,

Tórshavn som är huvudstaden på Färöarna är belägen på södra delen av ön Streymoy. Namnet har staden fått efter den fornnordiska guden Tor. I världens minsta huvudstad bor runt 20 000 invånare. Den är även Färöarnas största tätort, med den stora hamnen är staden även navet för fiskerinäring och för transporter. Det finns en färjelinje som knyter samman Danmark, Färöarna och Island. Idag används ju mest flyget för resande och då finns det inga begränsningar för vart man kan åka. Man kan dock förstå att i gamla tider var det svårt att ta sig till och från dessa öar.  Här finns en gammal mycket välbevarad stadskärna som är väl värd att se, den är belägen strax ovanför marinan.

Vid hamnområdet som ligger på halvön Tinganes finns de gamla små trähusen med smala gränder, trappor och vita fönster. Här kan man se en av de stora båtarna skymta fram mellan husen.

Här syns ett av de typiska husen, grästak, röda fönster och tjärade väggar. Grästaken lär vara enormt tåliga och kan hålla till mellan 50 – 100 år. Det understa lagret består av näver vilket man ibland kan se skymta fram. Gräset måste förstås klippas ibland såvida man inte lät ett litet lamm sköta den saken. I detta hus bodde Skeppare Hansen.

Jordlagret på ön är mycket magert så det blev till att ta vara på de område som fanns och gick att bygga på. Det fanns då en regel som sa att det måste vara en hammares avstånd mellan husen annars gick det inte att bygga. Som synes går det inte att måla heller. Att ha nån form av tomter var det inte tal om.

Det är ju länge sedan dessa husen byggdes och man förstår att det gjorts en hel del renoveringar sedan dess. Fast nog tycker jag att takfönster inte riktigt passar ihop med detta tak. Idag är dock staden betydligt större och mycket utbredd med en mycket modern bebyggelse, allt från villor till lägenhetshus. Det som slog mig var att vilken ö man än befann sig på så var ”ålderdomshemmen” så vackra och fint belägna.

 Domkyrkan i Torshamn är den näst äldsta bevarade kyrkan på Färöarna. Kyrkan ligger i Torshamns äldre del, på halvön Tinganes nära de gamla husen. Den är byggd år 1788, är vitkalkad och har skiffertak. Initiativtagare till kyrkobygget var dåvarande pastor Rasmus Winther och kyrkan färdigställdes 1788 byggmästare Johannes Poulsen. Sedan 1990 är den även biskopssäte och därmed en Domkyrka och tillhör Färöarnas folkkyrka = Evangelisk – Luthersk statskyrka.

Vi tänkte titta in för att få se hur den såg ut inuti men lyckades inte komma dit på någon tid som den var öppen. Vi har i alla fall sett den från såväl fram som baksida.

Domkyrkan Havnar Kirkja i Torshavn

 

 

Annons