Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Kirkjubour är öns äldsta kulturcenter tillika det gamla andliga centret på öarna. Man kan nog säga att det är Färöarnas viktigaste ort historiskt sett. Ligger högt på Streymoys sydvästra del och har en vacker utsikt mot havet och öarna Hestur och Koltur. Idag bor det runt 75 personer och de flesta arbetar i Torshamn (på svenska). Bor man här har man gratis lokalbuss till och från Torshamn.

Här finns den gamla ruinen av Magnuskatedralen samt den än idag fungerande Olavskyrkan.

Initiativtagare till att Magnuskatedralen blev byggd var Biskop Erlendur omkring år 1350. Som synes så är det bara en ruin av kyrkan kvar. När den var som ståtligast var den 25,5 meter lång, 10,8 meter bred och 9 meter hög. Eftersom det på den tiden fanns kopplingar till Norge och Kung Magnus (därav namnet)så var mycket av inredningen från Norge, alla inventarier i kyrkan sändes åter till Norge. Faktum är att kung Sverre lär ha vuxit upp här på Färöarna och den första tiden ska han ha bott i en grotta på fjället Kirkjuboambur, Streymoys sydligaste fjäll. Grottan finns kvar och kallas Sverrihola (Sverres håla)

Det finns faktiskt en likadan kyrka på Shetlandsöarna, den har taket kvar och det är väldigt spetsigt. Man funderar nu på att restaurera den här kyrkan och då bland annat sätta på ett tak. Det lär ha funnits ett tak från början.

Under medeltiden var Kirkjubour sätet för biskoparna inom katolska kyrkan.

Den används faktiskt än idag och då har man haft olika konserter i den. Kan tänka mig att det är väldigt stämningsfullt, kyrkan är väldigt mäktig i sitt utseende trots sin litenhet.

Annons