Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Idag sorterade jag lite böcker och hittade några som handlar om personer som upplevt mycket i sitt liv. Kom då att tänka på Javas ängel vars namn är Ester Pettersson. En för mig helt okänd person. Vi var väldigt kaffesugna och befann oss vid Qvarnaslätt utanför Nybro. Där fanns det en hembygdsgård i vilken brukade serveras kaffe. Den här dagen var dock stugan reserverad för en privat tillställning. Bara att vända men vid grinden fick jag se ett glasmonument på vilket det var graverat ett ansikte och skriften, Javas ängel Ester Pettersson född 18 mars 1888 och levde till 2 maj 1988.

Det var inte bara jag som blev nyfiken på denna person även hunden satt och begrundade vad som kunde döljas bakom dessa ord. Detta minnesmärke är designat av glaskonstnären Liupco Kococski.

Det är platsen där hennes pappa Johan August arrenderade en kvarn.

Kvar från den tiden finns det två kvarnstenar vilka är placerade vid ingången till hembygdsgården.

De flesta har säkert hört talas om Elsa Brändström som kallades Sibiriens ängel, däremot tror jag inte så många har hört om Javas ängel. Jag var helt enkelt tvungen att läsa allt jag fann på internet och kan inte förstå att det inte har skrivits mer om en sådan fantastisk kvinna. Vilken film det skulle kunna bli.

Skulle jag försöka berätta om denna kvinnas levnadshistoria skulle det ta många timmar. Jag föreslår att ni tittar in på denna sida.  http://bootheum.se/2010/07/05/javas-angel/

Där kan man läsa om Ester Pettersson, missionär, frälsningssoldat, sjuksköterska mm. I Indiska Ostindien arbetade hon i hela 37 år bland annat i spetälskekolonier och i japanska fångläger under andra världskriget. Det var då hon började kallas för Javas Ängel. Hon hedrades med en riddarorden som hon fick av Drottning Juliana av Nederländerna efter andra världskrigets slut.

Läs gärna denna släkthistoria som Nils Duveborn har skrivit om sin fars faster. Vilka fantastiska människor det finns och har funnits.

Annons