Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , ,

När man är på resa och avser vara borta några veckor är Ipaden en bra förströelse. Det är ganska fantastiskt att man med denna lilla platta tingest kan, telefonera med såväl bild som utan. Skicka vykort, skriva meddelande av olika slag, läsa alla tidningar via readly eller varför inte ladda ner några böcker. Spela lite mot sig själv eller med andra, se på TV, ja listan kan bli lång men själva packningen av allt detta är liten och lätt. Just dessa veckor blev det mycket Netflix och jag måste bara rekommendera några av de filmer/serier jag har tittat på.

Bilderna kommer från Netflix.

Själv är jag ganska trött på alla program med alla kändisar, glamour och ”visa upp sig typ”. Är inte så intresserad av Hollyvoodfruar som tycks har behov av överglänsa varandra. Här nämner jag tre program varav två är baserade på verklighet.

SHTISEL som är en serie och två säsonger finns att tillgå men jag hoppas vi får se även säsong tre. Man kan nog säga att det är Israels ”Sopranos” inspelad i Jerusalem, här får man en inblick i gamla traditioner. Som vanligt är det en familj som står i centrum en genuin ultraortodox sådan, naturligtvis är de klädda lite annorlunda och talar även så. Fantastiskt intressant att få en inblick i en annorlunda värld där allt inte bara glittrar och bländar

Den andra är en dokumentär i fyra delar, Daughters of Destiny

Handlar om internatskolan Shanti Bhavan i Bangalore. En skola grundad av Abraham George år 1997. Serien följer fem flickor under sju år som är elever där. Barnen börjar i skolan när de är fyra år och stannar i fjorton. De får undervisning som förbereder dem till vidare studier på universitet med mera. Eleverna kommer från verkligt fattiga familjer där inkomsten är högst två dollar per dag och det är endast ett barn från respektive familj som får delta. Under alla år på skolan får de endast åka hem två gånger per år vilket naturligtvis ger eleverna svårigheter. Att leva och bo i en miljö där man i princip har tillgång till det mesta för att sedan åka hem till en enorm fattigdom är verkligen kulturkrockar. En flicka tyckte jag var fantastisk hon kommer från en ensligt belägen by och familjen bor i princip i en hydda med stråtak och jordgolv, idag arbetar hon som jurist i Delhi och talar tre språk. Vilket fantastiskt arbete denne man och numera hans son gör, idag finns det ytterligare en sådan skola i Indien. Se denna serie och läs om den på Google.

Det tredje programmet är en film, The boy who harnessed the wind.

Det är en film baserad på uppfinnaren och ingenjören William Kamwangas memoarer. Filmen handlar om 14-åringen som räddade sin hemby i Malawi från svält. Förutom den gripande historien så är det en vacker film. Det är en sann berättelse och i slutet av filmen ser man William Kawangas själv. Sevärd.

Dessa program blev min underhållning när det var för hett att gå ut.

Annons