Etiketter

, , , ,

Idag är det 1:a april men skämten uteblir. Läget omkring oss i dessa tider känns för allvarliga för att man ska orka hitta på mestadels dåliga skämt. Däremot är det viktigt att man försöker hitta positiva saker i tillvaron, i synnerhet för oss som sitter i så kallad självvald karantän.

Ofta har man så mycket för sig att tiden inte räcker till för alla de böcker man gärna skulle vilja läsa och detta trots att man är pensionär. Kan tipsa om en trevlig bok som Rolf fick igår, den är köpt på Adlibris och just nu levererar de fram till dörren. Perfekt.

100 svenska dialekter, det är en bok i stil med de som funnits tidigare med olika fåglars läte och annat. Boken behandlar 100 dialekter och det är olika personer som läser upp ett stycke från varje plats. Ljudet finns i en liten låda som sitter fast i boken och den drivs med batteri. Det är väldigt intressant för från varje plats finns en text om såväl orten som dess dialekt. Har man inte varit intresserad av dialekter innan så blir man det när man börjar läsa den här.

Själv kommer jag från Blekinge och dialekten där skiftar mycket från väst till öst.

I Karlskrona min födelsestad finns en dialekt från ” bara” ett litet kvarter som heter Björkholmen och jag lovar den kan man inte förstå om man är utsocknes ifrån. När jag läste denna sidan och såg ordet Östersjön kommer jag ihåg att vi bara sa sjönen i stället för östersjön.

Ja nu har vi några trevliga veckor framför oss medan vi lyssnar, läser och lär oss.

Annons