Etiketter

, , , , ,

I de här dagarna när det verkligen finns utrymme tidsmässigt att göra saker som annars aldrig blir av. Ja då ska man passa på att göra det där som man aldrig tycker sig hinna annars. Rolf har börjat gå igenom och redigera gamla filmer som vi tagit genom åren. Det är alldeles för tekniskt för mig. Jag håller mig till vanliga foton och har insett att de jag tagit senaste året inte har blivit riktigt genomsedda. Att läsa är att resa men att se på foton är även det en resa. I synnerhet när vi varit på platser som jag har tagit foto av med tanke på att jag ska läsa om detta när jag kommer hem. Har en del sådana från senaste året som jag inte har hunnit med, men nu är det dags. I slutet av januari i år var vi med goda vänner i Tällberg men passade på att ta en miniutflykt till Rättvik. Naturligtvis ville vi se Rättviks kyrka.

Rättviks kyrka

Detta är en mycket gammal kyrka byggd på 1400-talet om jag minns rätt men den byggdes till tre gånger under 1700-talet, belägen på en udde vid Siljan och inte långt från Rättviks centrum. Ligger väldigt vackert och majestätiskt och man ser vida omkring över sjön Siljan.

Sjön Siljan med Rättvik

Det första man ser när man kommer in i kyrkan är det magnifika altaret som tillsammans med predikstolen utgör kyrkans centrum.

Altaret
Predikstolen

Predikstolen tillverkades 1636 av träsnidaren Johan Matzon och Anders Pärsson Målare. Mittfältet visar Kristus som världens frälsare med jordglob i ena handen och den andra höjd till välsignelse.

Dopfunten

Det har funnits en medeltida dopfunt men vart den har tagit vägen är det ingen som vet. Nuvarande dopfunt är från 1652. Under medeltiden stod dopfunten vid huvudingången den placeringen skulle symbolisera att dopet är ingången till den kristna kyrkans gemenskap. Numera står den nära altaret. vid dopfunten är även skulpturen Maria med barnet placerad. Så även golvljusstaken med påskljuset.

Maria med barnet

Eftersom det ganska nyligen varit jul så fanns julkrubban kvar. En modern och annorlunda sådan.

Julkrubban

Rättviks kyrka är verkligen värd ett besök, här är bara ett litet axplock av det vi såg. Det är ganska fantastiskt att under ett besök i en sådan här kyrka få se skulpturer, målningar och även få läsa om flera hundra års historia. Ingen kyrka är den andra lik vilket man kanske kan tro. Åker man förbi Rättvik bör man stanna till en stund. Innan vi gick därifrån tände vi förstås de traditionsenliga ljusen till minne för våra nära och kära.

Annons