Etiketter

, , ,

I flera tusen år har älgarna vandrat långa vägar på samma leder för att komma till de rika betesmarkerna. Det är en lång väg och på en del ställen måste man hitta bra ställen att kunna simma över. De samlas för att sedan gemensamt ta sig fram till den rika grönska de hoppas hitta. Jag tycker det är så fantastiskt att de hittar vägen och att de vet vilken tid de ska samlas. Jag menar det är ju inte samma älgar som för tusen år sedan. Denna vetskap måste alltså ligga i generna.

Platsen för vandringen ligger nära Junsele i Ångermanland. Förra året var första gången man via kameror följde denna vandring i TV och i år gör man det igen. Det är inte mindre än 20 fjärrstyrda kameror, 5 fasta och 1 bemannad kamera utsatta efter vandringsvägen. Datumen som man kan följa skådespelet är mellan 9 april och 4 maj i år och det sänds dygnet runt. Årets vandring kan ses till 27 april 2021 så det är inte försent om ni missat det. Och det bästa av allt detta program kan ses över hela världen. Det betyder att min syster i USA kan gå in på http://www.svtplay.se och titta på Den stora älgvandringen.

Här kommer några bilder som jag tagit från TVn men själva simningen har tydligen inte börjat ännu.

Fantastiska bilder på fantastiska djur missa inte att ta en titt.
Annons